Curaçaoënaar Robertico I. 18 jaar cel in voor dodelijke schietpartij in vol café

De schietpartij bij café La Suega op de Herenstraat in Den Haag
De schietpartij bij café La Suega op de Herenstraat in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Curaçaoënaar Robertico 'Tico' I. is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor een dodelijke schietpartij. De uitspraak is ruim acht jaar nadat het volledig misging in het Haagse café La Suegra in de Herenstraat in Den Haag. I. heeft zelf altijd ontkend de schutter te zijn geweest.
Bij de schietpartij in het kleine volle café kwam op 11 juli 2015 de 31-jarige Jursley Cijntje om het leven door negen kogels. Ook werd een andere bezoeker getroffen, die zwaargewond raakte. De rechtbank acht Robertico I. schuldig aan doodslag en poging tot doodslag.
Jarenlang zocht de politie naar I. Er werd 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidde tot zijn aanhouding. Hij werd uiteindelijk begin 2019 in Brazilië gearresteerd voor drugshandel. In zijn appartement werden 83.000 xtc-pillen gevonden.
Robertico 'Tico' I.
Robertico 'Tico' I. © Politie
Nadat hij zijn straf in Brazilië had uitgezeten werd hij in mei vorig jaar uitgeleverd aan Nederland. Robertico I. heeft altijd ontkend de schutter te zijn. Hij zei dat hij in het café was om met zijn inmiddels ex-vriendin, oom en neef zijn voorgenomen huwelijk te vieren. Toen de schoten klonken, zou hij in de toiletruimte geweest zijn.
De rechtbank acht echter bewezen, op basis van getuigenverklaringen, dat I. na terugkomst uit de wc de schoten loste. De rechtbank noemt de schietpartij 'meedogenloos' en de dader had ook nog eens het risico genomen dat er nóg een slachtoffer overleed door in het kleine drukke café zoveel schoten te lossen. De rechtbank bepaalde dat er meer dan een ton schadevergoeding en smartengeld moest worden vergoed door I. aan de nabestaanden van Cijntje.

Motief onbekend

Het is altijd onduidelijk gebleven wat het motief was van de schietpartij. Daarover gaan meerdere verhalen rond. Bijvoorbeeld dat I. drugs zou hebben gestolen van het slachtoffer.
Toen Cijntje naar hem op zoek ging, zou hij zijn doodgeschoten. Maar volgens anderen liep het volledig uit de hand toen het slachtoffer in het café het drankje van de toenmalige vriendin van I. omstootte.