A12 drie uur lang bezet, waterkanon ingezet tegen weigerende klimaatdemonstranten

Sommige demonstranten waren in Prinsjesdag-stijl
Sommige demonstranten waren in Prinsjesdag-stijl © ANP
DEN HAAG - Ook op Prinsjesdag heeft Extinction Rebellion de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd. In ons liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

16.30 uur: Ruim 200 aanhoudingen

Meer dan tweehonderd klimaatdemonstranten zijn aangehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Daarmee sluiten wij dit liveblog.

15.10 uur: Weg weer open voor verkeer

De Utrechtsebaan is weer opengesteld voor het verkeer. Via de A12 kun je nu Den Haag weer zowel in- als uitrijden

15.00 uur: Alle demonstranten van weg af

Drie uur nadat de snelweg is bezet door klimaatactivisten, is het asfalt weer vrij. Alle aangehouden demonstranten zijn in bussen afgevoerd. Het is wachten totdat de Utrechtsebaan weer opengaat.

14.30 uur: Nog zo'n 50 mensen bezetten A12

© Omroep West

13.40 uur: Demonstranten worden van weg verwijderd

13.15 uur: Waterkanon aangezet

De politie is in actie gekomen. Het waterkanon is aangezet en spuit demonstranten nat. Iemand in een rolstoel is door de politie naar de arrestantenbus gereden door de politie.

13.05 uur: Waterkanon arriveert op Utrechtsebaan

Het waterkanon staat pal achter de groep bezetters
Het waterkanon staat pal achter de groep bezetters © Omroep West

12.55 uur: Oproepen om weg te gaan

De politie is begonnen met vorderen. Dat betekent dat de klimaatdemonstranten opgeroepen worden om de snelweg te verlaten. Doen ze dat niet, kunnen ze gearresteerd worden.

12.40 uur: Politie grijpt nog niet in

Ondanks dat de burgemeester opdracht heeft gegeven om de weg vrij te maken, gebeurt dit nog niet. Demonstranten worden door de politie nog niet gevraagd om te vertrekken.
Het verwijderen van de actievoerders lijkt vandaag langer te duren dan de afgelopen dagen. Mogelijk komt dat omdat de politie nodig is bij Prinsjesdag. 'De prioriteiten liggen vandaag verspreid', zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.
Betogers zitten voor de elfde dag op rij op de Utrechtsebaan
Betogers zitten voor de elfde dag op rij op de Utrechtsebaan © Omroep West

12.25 uur: Weg mag worden vrijgemaakt

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag heeft zojuist toestemming gegeven om de Utrechtsebaan vrij te maken voor verkeer, meldt de gemeente Den Haag.

12.10 uur: Kijk hier terug hoe de betogers de weg opliepen

Extinction Rebellion betreedt A12 op Prinsjesdag

12.05 uur: Demonstranten zijn erbij gaan zitten

© Omroep West

12.00 uur: Utrechtsebaan voor elfde dag op rij bezet

Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion hebben het wederom gedaan: ze zijn de snelweg opgelopen. Het gaat om twee groepen die bij elkaar enkele honderden mensen groot zijn. De Utrechtsebaan is afgesloten 'de stad uit', je kunt nog wel Den Haag in rijden via de A12.
© Omroep West

11.55 uur: Bussen staan klaar voor arrestanten

Op de hoek van het Malieveld staan twee bussen van vervoersmaatschappij HTM klaar. Eventuele aangehouden demonstranten zullen met deze voertuigen worden afgevoerd. Ook de videowagen van de politie staat langs de weg.
Zo ziet de videowagen van de politie eruit
Zo ziet de videowagen van de politie eruit © Omroep West

11.50 uur: Steeds meer actievoerders komen aan

Het aantal betogers dat zich in de buurt van de Utrechtsebaan begeeft, loopt op. Het gaat inmiddels om honderd à tweehonderd mensen. Het is afwachten wat er rond het middaguur gebeurt, het moment dat de afgelopen tien dagen steeds de weg bezet werd.

11.30 uur: Eerste demonstranten melden zich

De eerste klimaatdemonstranten zijn gearriveerd rond het Malieveld en de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Op de Bezuidenhoutseweg controleert de politie de legitimatie van een aantal mensen.

11.15 uur: Prinsjesdag, even verderop in Den Haag

Wil je op de hoogte blijven van hoe Prinsjesdag verloopt in de Haagse binnenstad? Hieronder kun je op ons Prinsjesdag-liveblog klikken.

11.05 uur: Politie staat opgesteld langs snelweg

Langs de snelweg staan een stuk of acht politieauto's opgesteld. Nieuw is dat er ook een camerawagen van de politie aanwezig is.
© Omroep West

11.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de elfde dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van maandag is verlopen: