A12 voor twaalfde dag op rij geblokkeerd door klimaatdemonstranten, 138 aanhoudingen

Het waterkanon is ook bij de twaalfde blokkade ingezet
Het waterkanon is ook bij de twaalfde blokkade ingezet © Omroep West
DEN HAAG - Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion hebben opnieuw de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd. Het is de twaalfde dag op rij dat de snelweg is bezet, dit keer door tientallen demonstranten. Na een klein uurtje is de weg weer vrijgemaakt door de politie. In totaal zijn er 138 mensen aangehouden.
'Er waren zo'n honderd à 150 mensen aanwezig', vertelt een verslaggever van Omroep West. 'Daarnaast was er ook veel politie aanwezig.' De politie heeft de demonstranten eerst opgeroepen te vertrekken en daarna het waterkanon ingezet.
Daarvoor werd al een aantal actievoerders uit de groep gehaald en aangehouden. Een van hen is acteur Sieger Sloot. Hij is al vaker bij de blokkades op de A12 geweest. 'De sympathisanten vertrekken inmiddels ook', zegt de verslaggever.

'Dit is echt vreselijk'

Het blokkeren van de snelweg is verboden door de gemeente Den Haag. Burgemeester Jan van Zanen heeft geen goed woord over voor de actievoerders die op de snelweg zitten. Dit ontwricht het systeem van politie en justitie, zei hij op Prinsjesdag.
'Dit is echt vreselijk, kost heel veel capaciteit. En over de ruggen van de politieagenten die de mensen steeds van die weg af moeten dragen', zegt Van Zanen. 'Deze mensen zijn niet boven de wet verheven, ze moeten zich gewoon aan de regels houden.'

Dagelijkse blokkades

Sinds 9 september blokkeren klimaatactivisten van Extinction Rebellion iedere dag de A12 bij Den Haag. De actie wordt gehouden uit protest tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De demonstranten hebben aangekondigd dagelijks de snelweg te blokkeren tot die fossiele subsidies zijn gestopt.