Vrouw snackbarhouder belde 112: 'Help alsjeblieft, mijn man wordt doodgeslagen door kinderen'

In wijkcentrum Bokkefort was destijds een condoleanceregister voor You Wei Chen
In wijkcentrum Bokkefort was destijds een condoleanceregister voor You Wei Chen © Facebook stadsdeel Loosduinen
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen het 15-jarige meisje dat wordt verdacht van het doodsteken van snackbareigenaar You Wei Chen. Het OM denkt dat zij samen met een jongen van 17 en meisje van 17 verantwoordelijk is voor de dood van de 39-jarige Chen.
De snackbarhouder werd op 27 januari dit jaar rond 21.00 uur doodgestoken op het Dr. H.E. Van Geldererf in Den Haag. Vlak daarvoor werden hij en zijn vrouw geslagen en geschopt. Dat gebeurde na een ruzie op de parkeerplaats bij een supermarkt.
Het OM beschrijft de 112-melding die de vrouw van de snackbarhouder deed tijdens het incident. 'Help, help alsjeblieft! Mijn man wordt doodgeslagen door kinderen', zou ze hebben geroepen. 'De paniek klonk door de melding', beschrijft het OM. 'Een half uur later is haar man inderdaad dood. Niet doodgeslagen, maar doodgestoken.'

Ongeloof en stille tocht

Chen werd bij de steekpartij geraakt in zijn bovenlichaam en hals en overleed kort daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De steekpartij leidde tot ongeloof in de buurt.
Ook werd er een stille tocht gehouden. Twee van de verdachten zijn broer en zus. Het gezin is berucht in de Haagse wijk. 'Ze deinzen nergens voor terug', zeggen buurtbewoners.

Jeugd-tbs kan jaren duren

Tegen de 17-jarige jongen is tien maanden jeugddetentie, tachtig uur taakstraf en jeugd-tbs geëist. De duur van de jeugd-tbs kan, net als voor het meisje, oplopen tot zeven jaar. Daarna kan het worden omgezet in tbs voor volwassenen.
Als het aan het OM ligt moet het 17-jarige meisje veertien maanden de jeugdgevangenis in. Ook zou zij jeugdtbs moeten krijgen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Onvoldoende erkenning

De strafeis voelt voor nabestaanden niet voldoende, zegt hun advocaat Sébas Diekstra. 'Het voelt als een onvoldoende erkenning voor het toegebrachte leed.' Jeugddetentie kent een maximale gevangenisstraf van één jaar voor 15-jarigen en van twee jaar voor 16 en 17-jarigen. 'De bestaande wetgeving, hoewel het een element van vergelding bevat, schiet in gevallen van dergelijke ernstige misdrijven ernstig tekort.'