Slippers van moeder verraden wapenarsenaal in schuurtje in woonwijk

De wapens werden in dit schuurtje ontdekt
De wapens werden in dit schuurtje ontdekt © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Zware criminelen kwamen naar Alphen aan den Rijn om wapens te halen. Dat zegt het Openbaar Ministerie in de rechtszaak tegen drie mannen die verantwoordelijk zouden zijn voor de enorme wapenvoorraad die er in een Alphense schuur is gevonden. Ook het wapen waarmee Peter R. de Vries werd vermoord, kwam uit die schuur. Op een van de wapens werd het DNA van de broer van Ridouan Taghi gevonden.
In het schuurtje aan de Meidoornstraat vond de politie zestien pistolen, zes revolvers, acht geweren en vijftien automatische wapens. Ook werden er in de tassen en zakken in het schuurtje vier raketwerpers en duizenden kogels gevonden. Volgens Studio Alphen lag de sleutel van de opslag midden in de woonwijk onder een stoeptegel.
Na de vondst van de wapens heeft de politie verder onderzoek gedaan naar het omvangrijke wapenarsenaal. Op de wapens werd het DNA gevonden van meerdere verdachten uit het Marengo-proces, het omvangrijke onderzoek naar de zware georganiseerde misdaad, waarbij Ridouan Taghi de leider zou zijn geweest.
De politie vond tientallen wapens in het Alphense schuurtje
De politie vond tientallen wapens in het Alphense schuurtje © Politie
Zo werd er ook het DNA gevonden van de broer van Taghi. Deze broer is in Marokko veroordeeld voor de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter in 2017.

Moordwapen Peter R. de Vries

Daarnaast lagen er in het schuurtje ook omgebouwde gasalarmpistolen. Een van deze pistolen is volgens het OM gebruikt om misdaadjournalist Peter R. de Vries te vermoorden. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later. Kort na de aanslag werd de bestuurder van de vluchtauto aangehouden op de A4 bij Leidschendam.
De telefoon van deze Kamil E. straalde eerder nog een zendmast aan in Alphen. Dat zou op het adres zijn van de 46-jarige verdachte Pascal L. Deze L. zou geld hebben gekregen om een forse hoeveelheid wapens op te slaan. Volgens het OM schakelde hij zijn maat Jeremy W. (30) in, die vervolgens zijn schuurtje ter beschikking stelde.

Woonde nog thuis bij zijn moeder

Donderdag stonden deze twee mannen uit Alphen aan den Rijn samen met een derde verdachte voor de rechtbank in Zwolle. De oudste verdachte woonde in Alphen aan den Rijn nog bij zijn moeder thuis. In deze woning werd in februari van vorig jaar een huiszoeking gedaan.
Er werden geen wapens gevonden, maar in de slaapkamer lag wel een mobiele telefoon. Op deze telefoon werden foto's gevonden van wapens die eerder al door de politie bij diverse andere verdachten in beslag zijn genomen. Deze foto's zijn volgens de politie genomen in de woning van de 46-jarige Alphenaar. De slippers van de moeder van de verdachte stonden zelfs op de foto's van de wapens.

Schuurtje hebben uitgeleend

Volgens de officier van justitie blijkt hieruit dat de wapens wel in het huis werden gegeven aan de criminelen, maar dat ze er niet werden opgeslagen. Hiervoor kwamen de agenten uit bij een schuurtje verderop in de wijk.
Deze schuur wordt gehuurd door de 30-jarige Jeremy. Hij werd eveneens gearresteerd, maar zegt dat hij nergens vanaf wist. Hij zou zijn schuur hebben uitgeleend en geen idee te hebben gehad wat er in zijn schuurtje lag. Verder heeft hij zich op zijn zwijgrecht beroepen.

Lange celstraffen

De derde verdachte is een 24-jarige man uit Eindhoven. Zijn DNA-profiel werd op meerdere wapens, een patroonhouder en een tas waarin meerdere wapens zaten, gevonden. Volgens de verdachte kwam dit omdat hij in 2019 een keer een wapen had gekocht bij de Alphenaren, maar het OM denkt dat de Eindhovenaar een van de drie beheerders van het wapenarsenaal was.
De officier van justitie eiste donderdag lange celstraffen tegen de drie verdachten. Als het aan de officier ligt, gaan de twee mannen uit Alphen aan den Rijn voor acht jaar de gevangenis in, terwijl tegen de verdachte uit Eindhoven een celstraf van zes jaar werd geëist. De rechtbank doet op 5 oktober uitspraak.