Megafietsenstalling Den Haag CS dicht, toch zijn er alternatieven voor jouw fiets

DEN HAAG - Vanaf zondagavond is de megafietsenstalling naast Den Haag Centraal Station voor zeker vijftien maanden dicht. Boven de ondergrondse stalling beginnen de voorbereidingen van de bouw van een wooncomplex met bijna vierhonderd woningen. De gemeente heeft voor de duizenden fietsen die er parkeren een alternatieve plek gevonden.
Na een jarenlange discussie gaat op het Koningin Julianaplein naast Den Haag CS de bouw beginnen van twee woontorens en een stadshal. Daarvoor is het nodig om de megafietsenstalling, die in 2020 open ging en waar plek is voor zevenduizend fietsen, tijdelijk te sluiten.
'Eindelijk gaan we beginnen met het bouwen van het nieuwe visitekaartje van onze stad. Geweldig, maar dat gaat helaas niet zonder overlast', erkent wethouder Robert van Asten (D66). 'Daarom hebben we gekeken naar hoe we het toch zo veilig en prettig mogelijk kunnen maken voor iedereen. Dat betekent voldoende parkeerplekken bij het station en geen lange omleidingen.'
In de megafietsenstalling is plek voor zevenduizend fietsen. Op de drukste dagen worden daarvan volgens de gemeente drieduizend gebruikt. Voor dit aantal is plek gevonden in de omgeving van CS.
Volgens de wethouder zijn er rondom CS genoeg plekken gevonden om fietsen te plaatsen. Fietsers kunnen gebruik maken van de fietsflat aan de Rijnstraat en van de bewaakte stalling aan de Anna van Buerenstraat.
Verder worden er op ongeveer 200 meter van het station fietsenrekken geplaatst op de Zwarteweg, zodat er vierhonderd extra plekken ontstaan. De bestaande parkeerplaatsen voor auto's komen dan tijdelijk te vervallen.

Tegelijkertijd knapt de gemeente de fietsflat op. Fietsenrekken die kapot zijn, worden hersteld en rekken die niet meer te gebruiken zijn, vervangen. Ook gaat de gemeente de komende maanden schilderwerk uitvoeren, de verlichting verbeteren en beschadigde delen herstellen om de stalling op die manier 'een aantrekkelijker karakter te geven'.
'We blijven de komende tijd scherp in de gaten houden of mensen hun fiets voldoende kwijt kunnen', zegt Van Asten. 'Mocht het toch anders uitpakken dan zorgen we voor meer pop-up stallingen.'

Tijdens de bouw blijft de Bezuidenhoutseweg, die langs CS loopt, toegankelijk voor automobilisten en fietsers, maar wel met beperkingen. Bij hijs-situaties zouden namelijk gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Daarom is besloten om een tijdelijke 'slinger' in de weg aan te leggen waardoor auto's en fietsers de route kunnen blijven gebruiken. Als de bouw van de torens de 22e verdieping bereikt, zal vanwege de veiligheid de Bezuidenhout soms een kwartier worden afgesloten voor auto's en geldt er een omleiding via de Prinsessegracht. Fietsers kunnen dan over de rijbaan. Om opstoppingen te voorkomen, wordt dit alleen buiten de spits gedaan.