Anil bestelde spullen bij Bol.com en Mediamarkt terwijl gedupeerden betaalden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WADDINXVEEN - Anil M. (35) is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk voor hacking en het oplichten van 34 slachtoffers. Hij is de eerste Nederlandse veroordeelde in een groot internationaal onderzoek met de naam 'Cookie-monster'. Op de criminele handelswebsite Genesis Market konden 'bots' worden gekocht: gebruikersprofielen met inloggegevens en accounts waarmee iemand de computer van derden kan overnemen.
De Waddinxvener kocht daar meer dan duizend van die gebruikersprofielen. Uiteindelijk deed hij daarmee eerst vanuit Boskoop en later vanuit Waddinxveen op naam van 34 verschillende slachtoffers bestellingen voor in totaal enkele duizenden euro's bij Bol.com en Mediamarkt. Hij kocht zo bijvoorbeeld airpods, beamers, telefoons en kleding.
Nadat hij de bestellingen had geplaatst bij de winkel, logde hij ook snel in op de mailaccounts van de slachtoffers om de bevestigingsmails van de bestelling te verwijderen, zodat de slachtoffers zo lang mogelijk onwetend bleven. De bestelde spullen liet hij op een ander adres afleveren.

Twee miljoen mensen getroffen

Wereldwijd werden er zeker twee miljoen mensen getroffen door deze malware, in Nederland zo'n 50.000 mensen. Op 4 april greep de politie in Nederland in en arresteerde 17 mensen, onder hen dus Anil M. uit Waddinxveen.
'Ik wist dat het geen zuivere koffie was', gaf de verdachte tijdens de zitting twee weken geleden toe. Wel zei hij spijt te hebben en alles goed te willen maken met de mensen die hun geld kwijtraakten.

Lagere straf opgelegd

Tijdens de behandeling van de strafzaak enkele weken geleden had het OM een celstraf van veertig maanden (bijna 3,5 jaar) geëist. De rechtbank legde een lagere straf op, kijkend naar wat er doorgaans in andere soortgelijke zaken werd opgelegd.