Vergunning voor bekende viskraam Kapitein Jack verleend, maar strijd nog lang niet gestreden

Met de omgevingsvergunning in deze enveloppe kan Jack Biekram zijn zaak aanpassen
Met de omgevingsvergunning in deze enveloppe kan Jack Biekram zijn zaak aanpassen © Omroep West
DEN HAAG - Vol trots arriveert wethouder Arjen Kapteijns met een grote enveloppe van de gemeente Den Haag bij viskraam Kapitein Jack. De inhoud liegt er niet om: een omgevingsvergunning, zodat de visboer Jack Biekram noodzakelijke aanpassingen aan zijn kiosk in gang kan zetten. Ondernemer tevreden en wethouder tevreden, zou je zeggen. Allesbehalve dat.
Hoe zit het ook alweer? Eigenaar Jack Biekram van de viskiosk naast het winkelcentrum aan het De Savornin Lohmanplein ligt al jaren overhoop met de gemeente Den Haag. Inzet is de bouw van een toiletunit en het maken van een opbergruimte voor de afvalcontainers. Daarnaast ontbreekt het - volgens 'kapitein' Jack - aan duidelijke communicatie met het ambtenarenapparaat.
'Maar nu dreigen ze mijn vergunning in te trekken, als het niet geregeld is. Ik houd vijf mensen aan het werk en daarmee worden drie gezinnen gevoed. Ik slaap er slecht van', klinkt het eerder tegenover Omroep West.
Kapitein Jack in Loosduinen, twintig vierkante meter schoon aan de haak
Kapitein Jack in Loosduinen, twintig vierkante meter schoon aan de haak © Omroep West
Het houten toevluchtsoord aan de Thorbeckelaan, op de hoek met het Colijnplein, vervult de functie van buurthuis. Klanten komen er niet alleen voor een portie kibbeling of haring met uitjes, maar ook voor een goed gesprek. 'Als ik niet aan het werk ben, sta ik buiten met mijn klanten te praten. Want dat is mijn kwaliteit', houdt hij wethouder Arjen Kapteijns voor.
De wethouder staat overigens niet alleen op de stoep, maar heeft drie gemeentelijke beleidsmedewerkers meegenomen. Als de bestuurder met de omgevingsvergunning in zijn handen staat, nemen emoties de overhand bij de Surinaamse visondernemer en loopt hij leeg. 'Ik vraag eigenlijk aandacht voor een probleem van veel andere kioskhouders. Want, leg mij één ding uit. Waarom is de communicatie met de gemeente altijd zo moeilijk?'
De adviseur van Jack Biekram luistert vanuit het buitenland mee met het gesprek
De adviseur van Jack Biekram luistert vanuit het buitenland mee met het gesprek © Omroep West
Via een skypeverbinding wordt Remco, de adviseur en zaakwaarnemer van de visondernemer, in het gesprek betrokken. Deze Remco, die voor een paar dagen in het buitenland bivakkeert, probeert - naar eigen zeggen - samen met de visboer al langer op het stadhuis van Den Haag een afspraak te maken met de beleidsmedewerkers die over het kioskenbeleid in Den Haag gaan. Dat is er tot nu toe niet van gekomen.
Zo zit wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, buitenruimte) niet in elkaar, blijkt als hij voor vishandel Kapitein Jack een toezegging doet. 'Ik beloof u: als u mij vraagt om te komen, stap ik op de fiets en ben ik er', zegt de bestuurder. Remco, die de belangen van meerdere Haagse kioskhouders behartigt, knikt tevreden.
Deze grijze rolcontainer is de kwade genius in het hele verhaal
Deze grijze rolcontainer is de kwade genius in het hele verhaal © Omroep West
Toch zit 'kapitein' Jack meer niet lekker. Want als het aan Den Haag ligt, komt er náást zijn vishandel een nieuwe opslag of overkapping voor de afvalcontainer. Het probleem? Daar zit een raam. 'Als dat verdwijnt, is de lichtinval in mijn kraam weg.' In antwoord daarop benadrukt Arjen Kapteijns dat het nooit de intentie van de gemeente Den Haag is geweest, en ook nooit de intentie zal zijn om ondernemers 'te pesten'.
Intussen bemoeit een oudere vrouw met boodschappentrolley zich met het gesprek. Ze staat vierkant achter de vishandelaar. 'Laat ze eerst maar eens al die losliggende tegels aanpakken, in plaats van jou zo lastig te vallen.' De wethouder grijpt in: 'We zijn er met Kapitein Jack uit, mevrouw.' Ze loopt monter door. Bovendien geeft Kapteijns aan dat er van de 150 kioskhouders die Den Haag rijk is, al met 135 ondernemers de slag is gemaakt naar het intussen zes jaar geldende kioskenbeleid.
Hier wil Den Haag een verbouwing zien, waarin de rolcontainer geplaatst kan worden
Hier wil Den Haag een verbouwing zien, waarin de rolcontainer geplaatst kan worden © Omroep West
Jack Biekram komt nog een keer terug op de grijze afvalbak op wieltjes. De rolcontainer tijdens sluitingstijd binnen parkeren is volgens Jack Biekram al helemaal geen optie. 'Want dan nemen ratten mijn zaak over.'
Deze impasse blijft, als de wethouder na het overhandigen van de omgevingsvergunning naar zijn volgende afspraak vertrekt. 'Die luifel ga ik echt niet aan de zijkant laten maken hoor', klinkt het nogmaals als de wethouder en zijn medewerkers uit het zicht verdwenen zijn.