Demonstranten boos om inzet Belgisch waterkanon met harde straal: 'Met blauwe plekken in de bus'

Dit keer werd een Belgisch waterkanon ingezet
Dit keer werd een Belgisch waterkanon ingezet © Regio15
DEN HAAG - De Utrechtsebaan (A12) is zaterdag opnieuw geblokkeerd. Rond het middaguur liepen honderden klimaatdemonstranten de weg op. Deze keer is er een waterkanon uit België overgekomen om de politie te ondersteunen. Demonstranten werden na waarschuwingen van de politie bespoten met het waterkanon en die straal stond volgens demonstranten veel te hard.
'Het waterkanon staat zo hard dat sommige demonstranten met blauwe plekken in de arrestatiebus zitten', zegt Extinction Rebellion. 'Dit is disproportioneel geweld tegen vreedzame demonstranten.' Rond 14.00 uur waren alle demonstranten van de weg en even later kon verkeer weer over de Utrechtsebaan.
Het is de vijftiende dag op rij dat de snelweg wordt geblokkeerd. Eerder werd een aantal keer een waterkanon uit Duitsland ingezet. Sommige dagen was er helemaal geen waterkanon om de politie te helpen.

Dagelijks blokkades

De snelweg blokkeren is verboden door de gemeente Den Haag. Demonstreren mag wel, maar niet op de Utrechtsebaan. De politie verwijst de actievoerders naar het Malieveld. Ook zaterdag wordt dat omgeroepen.
Daar hebben een flink aantal demonstranten geen gehoor aan gegeven. Er zijn 552 klimaatactivisten aangehouden bij de gedeeltelijke blokkaden van de A12. Dat zijn er meer dan de afgelopen twee dagen ervoor: toen werden rond de honderd mensen opgepakt.
De demonstranten blokkeren de A12 voor vijftiende dag op rij
De demonstranten blokkeren de A12 voor vijftiende dag op rij © Omroep West
Sinds zaterdag 9 september blokkeren klimaatactivisten iedere dag de A12 bij Den Haag. Demonstranten vertelden eerder dagelijks de snelweg te blokkeren tot die fossiele subsidies zijn gestopt.