Ook Haags huisvuil ging naar stilgelegde afvalverwerker, wat nu?

Sinds donderdagmiddag woedde er een zeer grote brand bij een Rotterdamse afvalverwerker
Sinds donderdagmiddag woedde er een zeer grote brand bij een Rotterdamse afvalverwerker © ANP
DEN HAAG - Afvalverwerker AVR in het Rotterdamse botlekgebied is volledig stilgelegd nadat er twee dagen lang een grote brand op het terrein heeft gewoed. Het zorgt ervoor dat het bedrijf minder afval kan verwerken, terwijl meerdere gemeenten uit onze regio zijn afhankelijk van afvalverbrandingsinstallatie voor de verwerking van het huisvuil. Wat nu?
Afgelopen donderdag ging het volledig mis bij het verdeelstation van AVR Afvalverwerking in Rotterdam. Er ontstond brand in een turbinekamer in de centrale waar de verbrandingswarmte wordt omgezet in stroom en warm water voor de regio.
Na twee dagen blussen is de brand eindelijk uit, maar het gehele bedrijf ligt nu stil. Er wordt geen elektriciteit opgewerkt of warm water geproduceerd, maar vooral: geen afval verwerkt van maar liefst twee miljoen huishoudens. Daarvan zit een aantal in onze regio, zoals in Leiden en Den Haag.

Beperkte aanvoer restafval

'Wij verwerken het afval voor meerdere gemeenten', zegt AVR-woordvoerder Lars Walder. 'Op dit moment houden we gesprekken met die gemeenten en andere afvalverwerkers om te kijken of het afval daar terecht kan, of anders op een vuilstort. Maar dat is een ingewikkelde klus.'
De gemeente Den Haag zegt 'in nauw contact' te staan met AVR over alternatieve oplossingen voor het verwerken van het afval. 'De AVR heeft de gemeente gevraagd om de aanvoer van het restafval te beperken. Den Haag kijkt wat de mogelijkheden hiertoe zijn', reageert een woordvoerder.
Volgens de gemeente Leiden kan de afvalinzameling voorlopig gewoon doorgaan
Volgens de gemeente Leiden kan de afvalinzameling voorlopig gewoon doorgaan © ANP
Ook Leiden is klant bij AVR. Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen het Leidsch Dagblad dat de afvalverwerking daar voorlopig gewoon doorgaat.

Lachgas neemt capaciteit in beslag

Eén van de redenen waarom het volgens Walder moeilijk is om het afval naar andere verwerkers te brengen, is lachgas. Specifiek: lachgascilinders. 'Vroeger kon je die inleveren, maar nu niet meer. Daardoor worden ze illegaal bij het afval gedumpt. Als zo'n cilinder in de verbrandingsoven terechtkomt, krijg je een soort mini-ontploffing. Dan moeten de ovens worden stilgelegd.'
Om dat te voorkomen, liggen de buitenterreinen van veel afvalverwerkers momenteel vol met enorme bergen afval. 'Daar sorteren we dan eerst de lachgascilinders uit. Pas dan kan je verbranden.' Volgens Walder gaat het soms om wel honderden cilinders per dag. En doordat dat sorteringsproces zoveel ruimte in beslag neemt, hebben andere afvalverwerkers volgens Walder dus ook minder capaciteit om afval over te nemen.
Met name lachgascilinders die tussen het afval terechtkomen zorgen voor gebrek aan capaciteit
Met name lachgascilinders die tussen het afval terechtkomen zorgen voor gebrek aan capaciteit © ANP

Nog te vroeg om schade in te schatten

Het is volgens Walder nog te vroeg om met zekerheid te zeggen hoe lang AVR stil zal liggen, maar naar alle waarschijnlijkheid zal dat nog dagen, of zelfs weken kunnen duren.
'De brand is pas sinds afgelopen nacht onder controle. Dit weekend wordt er gekeken in welke staat het gebouw is. Kunnen we er überhaupt in? Is de constructie nog stevig? Pas wanneer dat allemaal klaar is, kunnen we de schade gaan inschatten', besluit de woordvoerder.