Haagse centrumlinkse coalitie op komst: onderhandelingen in eindfase

DEN HAAG - De zes partijen die op het Haagse stadhuis onderhandelen over een nieuwe coalitie lijken af te stevenen op een akkoord. De onderhandelingen tussen D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Denk bevinden zich in een cruciale fase. Of de partijen er daadwerkelijk uitkomen zou komende week duidelijk moeten worden. Maandag worden de fracties van de zes partijen bijgepraat. Dat melden bronnen aan Omroep West.
Sinds begin september onderhandelen de zes partijen over een nieuw akkoord. Die onderhandelingen zijn nodig, omdat de VVD eind juni de stekker uit de samenwerking trok met coalitiepartners D66, GroenLinks, PvdA en CDA. De partijen konden het niet eens worden over gesprekken met Hart voor Den Haag over collegedeelname na de vrijspraak van Richard de Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui.
Verschillende pogingen van verkenner Arie Slob (ChristenUnie) om een meerderheidscoalitie te smeden met Hart voor Den Haag en de VVD liepen spaak. Uiteindelijk bleef een coalitie met de zes partijen over; de overgebleven minderheidscoalitie, aangevuld met Partij voor de Dieren en Denk. Onder leiding van Slob proberen zij sinds vier weken een akkoord te bereiken.
Onderhandelingen ver op streek
Het lijkt de partijen te lukken. Volgens bronnen zijn de onderhandelaars ver op streek en zijn de meest gevoelige financiële onderwerpen inmiddels getackeld. Sommigen verwachten zelfs deze week al een akkoord te kunnen presenteren. Anderen zeggen meer tijd nodig te hebben. De kans dat de gesprekken alsnog mislukken lijkt in elk geval niet groot meer.
Dat zou betekenen dat Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, en de VVD definitief in de oppositie terecht komen.
De rechter sprak de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag in april vrij van corruptie. Ook zes andere verdachten werden vrijgesproken. Maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak. Het hoger beroep richt zich op omkoping en schending van het ambtsgeheim. De verdenking 'lidmaatschap criminele organisaties' laat het OM vallen.