Extinction Rebellion spant kort geding aan tegen inzet waterkanon bij acties op A12

Het waterkanon is ook bij de twaalfde blokkade ingezet
Het waterkanon is ook bij de twaalfde blokkade ingezet © Omroep West
DEN HAAG - De klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion willen niet meer dat het waterkanon wordt ingezet als zij de A12 blokkeren. Dat proberen ze voor elkaar te krijgen via een kort geding bij de rechter.
Volgens de actiegroep is de inzet van het waterkanon 'volstrekt onnodig en disproportioneel'. 'Demonstranten worden bespoten met een sterke straal. Vanuit hen is geen sprake van een bedreigende of gevaarlijke situatie', zegt hun advocaat.
De dagvaarding gaat maandag of dinsdag de deur uit en daarna wordt bepaald wanneer de rechtszaak dient, laat een woordvoerder weten.

'Blauwe plekken door harde straal'

Zaterdag klaagden de demonstranten al over een te harde straal van het waterkanon. Toen werd er een waterkanon uit België ingezet. Naar eigen zeggen zouden demonstranten met blauwe plekken hebben opgelopen. Eerder werden waterwerpers uit Duitsland overgebracht.
Sinds 9 september blokkeren klimaatactivisten de Utrechtsebaan (A12) dagelijks. Ze willen dat er een einde komt aan fossiele subsidies. Het blokkeren van de snelweg is verboden. Demonstranten mogen protesteren op het Malieveld.