Door heel veel strafwerk leerden de Chabotjes schrijven

De familie Chabot schrijft het Boekenweekgeschenk 2024
De familie Chabot schrijft het Boekenweekgeschenk 2024 © Vincent Mentzel
DEN HAAG - Vier opgroeiende jongens in een Haags huis. Ja, dan is er wel af en toe ruzie. De vier jongens zijn Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm, kinderen van schrijver en chaoot Bart Chabot en arts Yolanda Chabot. De creatieve ouders hadden een zeer originele manier van straf geven. De jongens moesten er over schrijven. 'De eerste verdieping ligt nog vol van die epistels', gniffelt zoon Splinter.
Wanneer de vier broertjes ruzie hadden en boos op elkaar waren, werden ze naar hun kamer gestuurd voor een time-out. 'Ze moesten dan een opstel schrijven over de ruzie. Dan waren ze binnen een seconde terug met teksten als: hij is stom en hij heeft het gedaan', vertelt Yolanda.
'Dan konden ze weer naar boven en opnieuw beginnen. Ga maar kijken wat je zelf hebt gedaan en hoe je het kan veranderen', zei ik. 'Langzamerhand schreven ze steeds mooiere opstellen, hele stapels', vervolgt Yolanda met een vrolijke schittering in haar ogen. 'We hebben ze nog allemaal', roept Splinter trots. Waarop de ouders plagend reageren: 'En als jullie trouwen, lezen we ze voor.'
V.l.n.r.: Splinter, Yolanda en Bart Chabot
V.l.n.r.: Splinter, Yolanda en Bart Chabot © ANP
Of de zonen hebben geleden onder de alternatieve straffen van de ouders en het verplicht moeten schrijven? Het lijkt van niet. Als een toegewijde kudde staan ze om hun ouders. Liefdevol hebben ze het over papa en mama. Het zijn echt de zonen van papa Bart, ze praten net zo snel en formuleren spitsvondig. Het strafwerk maken heeft geholpen, ze hanteren ook goed de pen. Van drie zoons zijn al boeken verschenen.
Mama Yolanda staat als een rots tussen haar mannen. De locatie: een strandtent op Scheveningen waar de hele familie graag komt. Het is net wereldkundig gemaakt. De hele familie heeft het Boekenweekgeschenk 2024 geschreven. Het debuut voor Yolanda en Storm. Op volle snelheid en met veel gelach vertellen de jongens hoe het schrijfproces verliep.
Bart Chabot is met zijn 69 jaar een bekend dichter en schrijver. Wie zijn de andere vijf auteurs? Oudste zoon Sebastiaan (34) heeft één boek op zijn naam staan: De slaap die geen uren kent, een roman over vier generaties. Tweede zoon Maurits (30) is mede-auteur van een non-fictie boek over de rechtspraak: Het papieren paleis, en hij schreef Over de kloof, een boek over bijzondere vriendschappen. Dan volgt Splinter (27). Hij is tv-presentator en programmamaker en van hem zijn drie boeken gepubliceerd: Roze Brieven, Confettiregen en Als de hemel genoeg ruimte heeft.
'Vorig jaar november kregen we het via papa te horen en sindsdien was een grote kakofonie aan gejuich. Ik denk dat we bij het vijfde familieberaad over het schrijven van het Boekenweekgeschenk hebben afgesproken dat alcohol pas na afloop mocht worden geschonken. En toen ging het eigenlijk allemaal vanzelf', herinnert Storm zich.
Onafhankelijk van elkaar werden de verhalen geschreven. Het overlijden van de geliefde familiehond Bril, vernoemd naar de in 2009 overleden schrijver Martin Bril, had grote invloed op de familie. Alle zes de familieleden zette op een of andere wijze een herinnering aan Bril op papier.
De familie Chabot tijdens de presentatie van het Boekenweekgeschenk
De familie Chabot tijdens de presentatie van het Boekenweekgeschenk © ANP
Toen iedereen klaar was met de eerste versie, was het werk nog niet gedaan. Opdrachtgever voor het Boekenweekgeschenk, het CPNB, had als harde eis dat er maar 22.000 woorden mochten worden gebruikt. Daar was de familie fluitend met een kleine zesduizend woorden overheen gegaan.
Vrolijk joelen de zoons dat papa Chabot de meeste woorden had neergepend. Vervolgens bekent eenieder dat ze iets te enthousiast zijn geweest in hun woordgebruik. Er moesten woorden worden geschrapt. Sebastiaan kijkt met plezier terug op het schrappen. 'Normaal is het Kill your darlings nu was het Kill each others darlings, dat was een stuk leuker.'
Het Binnenhof wordt gerenoveerd. Vijf jaar lang is het afgesloten van de buitenwereld. Gedurende de jaren van de renovatie volgt Splinter Chabot de ontwikkelingen op de voet. Onverwachte archeologische vondsten en wijzigingen van ontwerpplannen zorgen voor vertraging en weerstand. Splinter bespreekt dit met betrokken professionals, omwonenden en ondernemers. Ook haalt hij herinneringen op met BBB-Tweede Kamerlid Caroline van der Plas en speculeert hij over een mogelijke toekomst in het Torentje. Een serie van AVROTROS, die op zaterdagen ook op TV West te zien is.