Explosie bij huis 81-jarige vrouw waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk in fles

De verdachte
De verdachte © Politie
LEIDERDORP - De verdachte van het veroorzaken van een ontploffing bij een huis in Leiderdorp is aangekomen en gevlucht op de fiets. Bij het huis van een 81-jarige vrouw aan de Hoofdstraat ging 's nachts een explosief af, vermoedelijk vuurwerk dat in een fles met brandbare vloeistof was gestopt. De verdachte is vastgelegd door meerdere camera's.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 26 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
In de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 juli ligt de 81-jarige vrouw te slapen als ze rond 0.20 uur wakker schrikt van een harde knal. Ze wil verder slapen omdat ze denkt dat het onweer is. Maar haar zoon, die ook in huis is, slaat alarm: er is brand bij de voordeur.
Hij brengt zijn moeder in veiligheid en probeert de brand te blussen met water uit de Oude Rijn. Uit onderzoek blijkt dat er vermoedelijk vuurwerk in een fles met brandbare vloeistof is gestopt en tot ontploffing is gebracht. Zowel binnen als buiten is er brandschade. De voordeur en de kozijnen zijn beschadigd en het roet zit van de deur tot aan de dakgoot.
Explosie bij huis veroorzaakt brand en schade - Team West
De politie heeft verschillende camerabeelden uit de omgeving bekeken en daar is de verdachte op te zien. Om 0.18 uur fietst de persoon over de Rhijnvreugdbrug tussen Leiden en Leiderdorp, vanuit de richting van de Hoge Rijndijk/Willem van der Madeweg. Daarna is de verdachte te zien op de Hoofdstraat, vlakbij het huis van het slachtoffer. Er volgt een felle lichtflits en een harde knal en daarna rijdt de fietser via dezelfde weg terug.
Achterop de fiets zitten fietstassen. Op de heenweg zit in de rechtertas een waarschijnlijk gevulde witte zak; de fietstas staat bol. Op de terugweg zit de witte zak aan de linkerkant en lijkt hij leeg.
De politie hoopt dat iemand de verdachte herkent of heeft gezien in de Hoofdstraat of omgeving rond het tijdstip van de explosie. Ook informatie over de verdere vluchtroute is welkom, net als over het motief. De 81-jarige bewoonster woont al 32 jaar in het huis, heeft met niemand ruzie of problemen en kan zich niet voorstellen dat het een gerichte actie op haar is.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem