Ontmoetingscentrum van ondergang gered na subsidie

In de huiskamer zijn meerdere activiteiten mogelijk
In de huiskamer zijn meerdere activiteiten mogelijk © Omroep West
DELFT - Het Odensehuis van Delft kan doorgaan. De ontmoetingsplaats voor mensen met beginnende geheugenproblemen in Delft zou moeten sluiten als er geen geld gevonden zou worden, een aderlating voor de inmiddels vaste groep bezoekers. Maar op de valreep heeft de gemeente Delft het Odensehuis nu een subsidie gegeven.
'Dat is heel goed nieuws', zegt coördinator Anita van der Drift verheugd. 'Maar het was wel heel spannend zeg.' Anita startte het Odensehuis vier jaar geleden in Delft, in navolging van soortgelijke ontmoetingsplaatsen in veel andere steden. In tegenstelling tot sommige andere plekken is de locatie in Delft niet verbonden aan een zorginstelling.
Het was een lange zomer voor de stichting terwijl de gemeente Delft een besluit nam over de subsidieaanvraag. Al vier jaar lang gaf de gemeente geld aan de ontmoetingsplaats, maar bij een nieuwe geldvraag dit jaar leek de gemeente volgens Anita opeens niet meer te willen. 'We kregen geen duidelijk antwoord.' Vanwege de onzekerheid werd de sluiting van het Odensehuis op een gegeven moment zelfs al aangekondigd.
Eerder gaven bezoekers van het Odensehuis aan veel te hebben aan de plek:
Bezoekers willen dat Odensehuis blijft: 'Het is hier een warm bad'
Anita denkt dat bemoeienis van de lokale partij Hart voor Delft uiteindelijk gezorgd heeft voor groen licht. Naar aanleiding van raadsvragen van die partij zei wethouder Joëlle Gooijer op zoek te willen gaan naar financiering. In afwachting daarvan werd de sluiting van de ontmoetingsplaats uitgesteld.
Het Odensehuis krijgt nu zelfs meer geld dan voorheen en wordt officiëler. Coördinator Anita komt na vier jaar vrijwillig gewerkt te hebben in dienst en de stichting wil het aantal bezoekers aan de huiskamer aan de Fuutlaan vergroten. Nu wordt de ontmoetingsplaats ruim 1300 keer bezocht per jaar. ‘Maar dat is pas het topje van de ijsberg van de mensen die hiermee te maken hebben.'

Meer vrijwilligers

Wat daarbij helpt is dat andere zorginstellingen in Delft het Odensehuis inmiddels erkennen en mensen doorsturen. De stichting is daarom op zoek naar meer vrijwilligers en wil ook meer mensen met beginnende geheugenproblemen helpen.