Drie maanden na val college heeft Den Haag nieuw coalitieakkoord

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © ANP
DEN HAAG - Den Haag heeft een nieuwe meerderheidscoalitie. De zes partijen D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Denk hebben een coalitieakkoord bereikt. Dat heeft informateur Arie Slob (ChristenUnie) woensdag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, en de VVD zijn definitief veroordeeld tot de oppositie.
Dit weekend vertelden bronnen aan Omroep West dat de partijen afstevenden op een akkoord en inmiddels is er dus witte rook. 'Afgelopen zaterdag hebben de onderhandelaars van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK een onderhandelaarsakkoord bereikt', schrijft Slob aan de gemeenteraad.
'Daarmee zijn ze teruggegaan naar hun fracties. Dinsdag hebben de onderhandelaars elkaar weer ontmoet en is er een definitief akkoord bereikt dat steun heeft van de genoemde fracties. Dat betekent dat de onderhandelingen voor een nieuw college met D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK in ruim drie weken tijd tot een positieve afronding is gekomen.'
Verkenner Arie Slob
Verkenner Arie Slob © ANP
Den Haag wordt de derde stad waar DENK deel uitmaakt van een college. De partij bestuurt ook mee in Rotterdam en Schiedam. De Partij voor de Dieren zit al in de coalities van de gemeenten Almere, Groningen, Arnhem, Amersfoort en Heerlen.
Maandag 2 oktober worden het coalitieakkoord en de twee wethouders van de Partij voor de Dieren en Denk gepresenteerd. 'Voor die tijd zullen de onderhandelende partijen de fracties in de gemeenteraad die input hebben geleverd voor het coalitieakkoord informeren op welke wijze men daarmee is omgegaan', zegt Slob.

VVD trok stekker uit coalitie

Sinds begin september onderhandelen de zes partijen over een nieuw akkoord. Die onderhandelingen waren nodig, omdat de VVD eind juni de stekker uit de samenwerking trok met coalitiepartners D66, GroenLinks, PvdA en CDA. De partijen konden het niet eens worden over gesprekken met Hart voor Den Haag over collegedeelname na de vrijspraak van Richard de Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui.
Verschillende pogingen van verkenner Arie Slob om een meerderheidscoalitie te smeden met Hart voor Den Haag en de VVD liepen spaak. Uiteindelijk bleef een coalitie met de zes partijen over; de overgebleven minderheidscoalitie, aangevuld met Partij voor de Dieren en Denk. Onder leiding van Slob zijn zij sinds vier weken bezig om een akkoord te bereiken.

'Weer bezig houden met stad'

'Dit is goed nieuws voor Den Haag', zegt D66-wethouder Robert van Asten. 'Samen kunnen we de problemen van bewoners aanpakken en zo bouwen aan een betere toekomst voor Den Haag'. Marieke van Doorn, fractievoorzitter van D66, zegt Slob erg dankbaar te zijn. 'We kunnen als politiek ons nu weer bezig houden met de stad, in plaats van dat de stad zich bezig houdt met de politiek.'
Ook GroenLinks Den Haag bedankt Slob en zegt trots te zijn op het nieuwe akkoord. Voor Partij voor de Dieren is het de eerste grote stad waar de partij gaat meebesturen, reageert de dierenpartij trots. 'We kunnen onze diepgroene idealen gaan verwezenlijken.' CDA-wethouder Hilbert Bredemeijer zegt zijn partij 'met nieuwe partners opnieuw verantwoordelijkheid neemt'.

'Waanzin'

Hart voor Den Haag, de grootste partij in Den Haag, komt niet in de coalitie en is daar niet blij mee. 'Den Haag krijgt nu een rariteitenkabinet', schrijft raadslid Ralf Sluijs. Hij noemt de situatie 'waanzin'.
De rechter sprak de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag in april vrij van corruptie. Ook zes andere verdachten werden vrijgesproken. Maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak. Het hoger beroep richt zich op omkoping en schending van het ambtsgeheim. De verdenking 'lidmaatschap criminele organisaties' laat het OM vallen.