Vee op stal na brand afvalverwerker, advies: eet geen eieren

Sinds donderdagmiddag woedde er een zeer grote brand bij een Rotterdamse afvalverwerker
Sinds donderdagmiddag woedde er een zeer grote brand bij een Rotterdamse afvalverwerker © ANP
MAASLAND - Bij de brand bij AVR Afvalverwerking in Rotterdam is afgelopen week zoveel dioxine vrijgekomen dat de roetdeeltjes in Maasland terecht zijn gekomen. De GGD en gemeente Midden-Delfland adviseren daarom dat boeren hun melkkoeien voorlopig binnenhouden.
Bij AVR woedde vorige week een grote brand. Het begon op donderdagochtend, waarna het vuur pas 48 uur later was geblust. Bij de brand zijn veel roetdeeltjes met hierin dioxine vrijgekomen. Deze deeltjes zijn voornamelijk tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland terechtgekomen.
Uit onderzoek van onderzoeksinstituut RIVM is gebleken dat er te veel dioxine op weilanden is gekomen. 'Op dit moment worden nieuwe metingen gedaan om ook de effecten in Midden-Delfland goed in beeld te krijgen. Eind deze week komen de uitslagen hiervan binnen', schrijft de gemeente in een verklaring op de website.

Geen eieren van hobbykippen

De GGD adviseert veehouders in het gebied om hun (melk)koeien binnen te houden. Inwoners van Maasland, Vlaardingen en Maassluis worden geadviseerd voorlopig geen eieren te eten van hobbykippen. Groenten en fruit uit eigen tuin kunnen wel worden gegeten, maar alleen nadat de producten goed gewassen of geschild zijn.
Dioxinen zijn schadelijke stoffen die via het milieu in voedsel terecht kunnen komen. Dit kan effect hebben op het immuunsysteem, de hersenontwikkeling, de voortplanting en kankerverwekkend zijn.