Blauwe pantservoertuigen rijden door regio

Een van de YPR-pantserrupsvoertuigen
Een van de YPR-pantserrupsvoertuigen © Koninklijke Marechaussee
REGIO - Je hoeft niet gek op te kijken als je woensdag blauwe pantserrupsvoertuigen op de weg ziet rijden. De Koninklijke Marechaussee doet een oefening met YPR-pantserrupsvoertuigen, die vanaf Wassenaar langs Leiden, Alphen aan den Rijn, Woerden, Gouda en Zoetermeer zullen rijden.
Zo'n oefening, of een verplaatsing van dit soort voertuigen, gebeurt een aantal keer per jaar. Wanneer dit gebeurt, laat de Koninklijke Marechaussee dat weten om mensen gerust te stellen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. 'We doen regelmatig oefeningen om altijd ingezet te kunnen blijven worden wanneer dat nodig is.'
Het YPR-panterrupsvoertuig is al dertig jaar lang het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. Hoewel de landmacht in juni 2012 een nieuw soort voertuig heeft gekregen, gebruikt de Koninklijke Marechaussee de YPR-wagens nog wel.
Zo'n pantservoertuig is volgens Defensie 5,26 meter lang en 2,82 meter breed en gaat niet harder dan zeventig kilometer per uur. Op de voertuigen zit ook altijd een mitrailleur.