Hoe kan het dat verdachte van moord op AH-medewerkster vrij rondliep?

Antoneta Gjokja werd doodgestoken in de Albert Heijn
Antoneta Gjokja werd doodgestoken in de Albert Heijn © Facebook
DEN HAAG - Niet óf hij het heeft gedaan, maar hoe het mogelijk is dat Jamel L. (56) vrij rondliep, lijkt de belangrijkste vraag te zijn rond het proces tegen de man die Antoneta Gjojka vrijwel zeker doodde. De 36-jarige medewerkster van de Albert Heijn werd op 20 juni doodgestoken in de winkel waar ze werkte aan de Turfmarkt in Den Haag. De rechtszaak over deze moord begint donderdag in de rechtbank van Den Haag.
Net nadat de winkel om 7.00 uur open ging, vond de steekpartij plaats. Een ooggetuige die in de winkel aanwezig was, beschreef het drama dat zich afspeelde: 'Ik hoorde ineens een paar meisjes heel hard gillen. Ik dacht eerst nog dat er een muis was, totdat een man met bloed aan zijn hand langs de rij de winkel uitliep.'
Na het steekincident liep L. rustig de winkel uit, vertelde de getuige. 'De man wist hoe hij de winkel het snelst kon verlaten, maar hij rende niet. Hij kwam op mij verward en rustig tegelijk over. Het leek hem niet te boeien dat hij zou worden aangehouden.' Op de Schedeldoekshaven werd Jamel L. even later opgepakt.
Bloemen en kaarsjes bij de Albert Heijn in Den Haag
Bloemen en kaarsjes bij de Albert Heijn in Den Haag © John van der Tol
Nog op de dag van de dodelijke steekpartij werd duidelijk dat L. een beruchte ex-tbs-er is. Hij bleek net weer op vrije voeten te zijn na het bedreigen van ambtenaren in Zwijndrecht.
Het Openbaar Ministerie wilde in die zaak dat L. werd opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor observatie, maar daar ging de rechter niet in mee, waardoor de man na enkele maanden cel op vrije voeten kwam.

Lange lijst misdrijven

De lijst van misdrijven die L. pleegde, is lang. Als twintiger verhuisde hij van Curaçao naar Nederland, hij pleegde hier meerdere geweldsmisdrijven en werd daar voor veroordeeld. Hij verhuisde daarna naar Groot-Brittannië.
Ook daar pleegde hij misdrijven en werd hij in 2007 veroordeeld voor een bedreiging met een mes en een zware mishandeling. De Britse rechtbank waarschuwde dat L. nooit meer op vrije voeten zou moeten komen uit bescherming van de samenleving.

Onrust op Curaçao

Groot Brittannië zette L. uit naar Nederland, waar hij opnieuw werd opgepakt voor een geweldsmisdrijf. Na behandeling in een kliniek vertrok hij naar Curaçao.
In 2016 veroorzaakte de vrijlating van de man volgens De Telegraaf nog grote onrust op Curaçao. Hij zat daar een straf uit voor een zwaar geweldsdelict. Op Curaçao werd hij veroordeeld tot tbs, maar omdat daar geen tbs-kliniek is, werd hij niet behandeld. Zodoende kon hij terug naar Nederland reizen.

Onberekenbaar en agressief

Advocaat Michael Mantz stond L. een aantal keer bij. 'Ik schrok enorm toen ik hoorde dat hij iemand had doodgestoken. Ik weet dat Jamel onberekenbaar en agressief is, maar het bleef vaak bij verbale taal.' Mantz staat volledig achter de waarschuwing die de rechtbank jaren geleden al deed om L. nooit meer vrij te laten uit bescherming van de samenleving.
Een week na de dood van Antoneta organiseerden collega's van Albert Heijn een stille tocht voor haar ter nagedachtenis. Daarin liepen tientallen mensen mee. De advocaat van Jamel L. heeft aangegeven dat de verdachte zelf bij de zogeheten pro forma zitting later op de dag aanwezig zal zijn.
Al het nieuws over de dodelijke steekpartij in de Albert Heijn op de Haagse Turfmarkt vind je in ons dossier.