Klimaatdemonstranten bezetten A12, amper politie aanwezig vanwege Ajax - Feyenoord

Voor het eerst sinds deze reeks blokkades is nu de tunnelbak bezet door klimaatbetogers
Voor het eerst sinds deze reeks blokkades is nu de tunnelbak bezet door klimaatbetogers © Regio15
DEN HAAG - De Utrechtsebaan (A12) is woensdag wederom bezet door klimaatdemonstranten, maar dit keer was er vrijwel geen politie aanwezig. De reden is dat agenten aanwezig moesten zijn bij de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord van woensdagmiddag in Amsterdam. 'Daar waren ook mijn mensen', reageert burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. 'Het is kiezen of kabelen.'
Rond 12.00 uur liepen enkele tientallen activisten de weg op. De eerdere keren dat de A12 werd geblokkeerd, waren er steeds veel agenten aanwezig. Woensdag zijn er alleen vier agenten op een fiets gekomen.
'Er is de afgelopen periode een enorme inzet van politie geweest', legde de woordvoerder van burgemeester Van Zanen eerder op de middag al uit. 'Daardoor zijn andere zaken stil komen te liggen.'
Omstreeks 13.15 uur arriveerde alsnog een peloton aan politiewagens:
Demonstranten liepen deze keer de tunnelbak van de A12 in. Om 14.15 uur waren alle demonstranten die niet uit zichzelf vertrokken, aangehouden door de politie en in bussen afgevoerd. Volgens de politie ging het dit keer om 160 arrestanten.
Sinds 9 september blokkeren klimaatactivisten dagelijks de Utrechtsebaan. Het blokkeren van de snelweg is verboden. Demonstranten mogen protesteren op het Malieveld. Dit was de negentiende dag op rij dat de snelweg werd geblokkeerd.