Prijswinnende film als eerste in Nederland te zien op Leiden International Film Festival

Actrice Emma Stone in de film 'Poor Things'
Actrice Emma Stone in de film 'Poor Things' © PR
LEIDEN - 'Poor Things', de winnaar van de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië is als eerste in Nederland te zien op het Leiden International Film Festival, dat dit jaar voor de achttiende keer wordt georganiseerd. De organisatie maakte dinsdagavond de eerste tien filmtitels bekend, die te zien zullen zijn van 26 oktober tot en met 5 november.
'Poor Things' van regisseur Yorgos Lanthimos maakte eerder dit jaar zijn favorietenrol waar door de prijs van beste film te winnen in Venetië. In 2019 sleepte de Griekse regisseur een Oscar en drie BAFTA-awards in de wacht met 'The Favourite'. Net als in Poor Thing speelde Emma Stone daarin één van de hoofdrollen. Eerder maakte Lanthimos naam met films als 'The Lobster' en 'The Killing Of A Sacred Deer'.
Bijzonder op de lijst films is ook de Nederlandse première van de nieuwe film van de Japanse regisseur Ryûsuke Hamaguchi, die vorig jaar met 'Drive My Car' de Oscar voor beste buitenlandse film won. 'Gift' zal worden begeleid met live-muziek van de Japanse componiste Eiko Ishibashi.

Bijzondere locaties

Andere titels om je alvast op te verheugen, zijn de Amerikaanse dramedie 'I Used To Be Funny', de Amerikaanse dramafilm 'Fremont', de Zweedse satire 'Hypnosen' en de Amerikaanse thriller 'Femme' en de Amerikaanse comedy 'Are You There God? It's Me Margaret'. Het volledige programma wordt 6 oktober bekendgemaakt.
Naast drie competities (American Indie, First Feature en Bonkers!) is er ook weer het vertrouwde concept van vertoningen op bijzondere locaties zoals in musea of in een club, filmische proeverijen met wijn en bier, een filmquiz en silent disco. Ook is er dit jaar weer een LIFF Limited Edition, waarbij kunstenaars en creatievelingen aan films worden gekoppeld om zo unieke nieuwe ervaringen te creëren.