Twee bekende cafés weer open: 'Een groot feest'

Café Plantage op de Hogewoerd in Leiden
Café Plantage op de Hogewoerd in Leiden © Omroep West
LEIDEN - Twee bekende cafés in Leiden mogen na zes weken sluiting weer open. Met een oude bekende als nieuwe eigenaar mochten de deuren van de Hut van Ome Henne en Café Plantage woensdag klokslag 14.00 uur weer open. 'Ik kreeg de vergunning dinsdag om 18.01 uur binnen', vertelt een opgeluchte Marlous van Wetten. De kersverse eigenaresse, die bij Plantage al jaren een vast gezicht achter de bar is, zet met een grote glimlach het terras weer buiten.
Van Wetten is nu de nieuwe eigenaar, van drie cafés om precies te zijn. Ook Rockcafé Lazaru's nam ze over van de voormalige eigenaar, Ben Luykx. De drie cafés die toen nog van Luykx waren, moesten dicht na een onderzoek vanuit de gemeente, een Bibob-onderzoek. Hierbij kijkt de overheid onder andere of er geen zwart geld in de bovenwereld wordt geïnvesteerd.
'We waren toen al met de overdracht bezig', vertelt Van Wetten die achttien jaar voor Luykx werkte. Toen de overname bijna rond was, werd duidelijk dat ze geen horecavergunning zou krijgen van de gemeente. Dat vanwege het onderzoek naar de cafés van Luykx. Daarop zocht Van Wetten een andere investeerder en richtte zelf drie bv's op, een voor elk café.
De Hut van Ome Henne in de Sint Aagtenstraat, om de hoek van rockcafé Lazaru's
De Hut van Ome Henne in de Sint Aagtenstraat, om de hoek van rockcafé Lazaru's © Omroep West
Dinsdag kwam vervolgens het verlossende bericht: de vergunningen voor de Hut en de Plantage zijn binnen. Die van het rockcafé wordt naar verwachting nog wel afgegeven.
En dus kan Van Wetten zich eigenaar noemen van drie cafés. Op de vraag of ze weet waar ze aan begint, antwoordt ze resoluut: 'Nee. Soms moet je in het diepe springen. Een avontuur moet je aan gaan.' Ze is vooral blij dat ze weer open kunnen. 'Het is weer een nieuw begin.'
Rockcafé Lazaru's aan de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden
Rockcafé Lazaru's aan de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden © Omroep West
De nieuwe eigenaresse is door het dolle heen met de opening: 'We gaan weer bier verkopen, koffie, sinas. De zon schijnt, het terras gaat open. Het wordt een groot feest.' Dat was woensdag wel te merken, want in de Plantage en op het terras was het de eerste dag gelijk alweer druk.
In de middag toen Van Wetten het terras aan het klaar maken was, keken ook de buren blij verrast naar de bedrijvigheid rond het buurtcafé. 'Ga je weer open?', roept een buurman van even verderop. Ja dus. 'Bij De Plantage is er dagelijks een appje gestuurd wanneer we weer open zouden gaan', legt Van Wetten uit.

Leidens Ontzet voor de deur

De nieuwe vergunning had geen dag later moeten komen. Met de viering van Leidens Ontzet voor de deur, was het wel heel zuur geweest als de vergunningen pas na 3 oktober waren verleend. De buitentap-vergunning moet alleen nog wel rond zien te komen. 'Alles hangt altijd aan draadjes, dat houdt het spannend.' Maar Van Wetten houdt de moed erin dat het goed komt.
'Ik hoop echt dat we op het kermisterrein bij De Hut en Lazaru's lekker een biertje kunnen drinken en hier in het parkje bij de Plantage met een drankje naar de optocht kunnen kijken', vertelt ze. 'Het moet niet te makkelijk gaan. Dat is ook niet leuk.'

Uiterlijk voorlopig hetzelfde

Aan het uiterlijk van de kroegen gaat volgens de nieuwe eigenaresse voorlopig niets veranderen: 'Laten we eerst even geld gaan verdienen, want zes weken lang dicht is ook niet alles.'