Burgemeester slaat met hand op tafel, is A12-blokkades zat

Agenten dragen een activist naar de arrestantenbus
Agenten dragen een activist naar de arrestantenbus © ANP
DEN HAAG - 'Het einde is bereikt.' Burgemeester Jan van Zanen maakt zich grote zorgen over de inzet van politiemensen die de dagelijkse A12-blokkade vraagt. Daarbij slaat hij met zijn handen op tafel. 'De continuïteit van het politiewerk in Nederland staat onder druk', vertelde hij in een commissievergadering.
Ook deze woensdag is de gemeenteraad tot het bot verdeeld over hoe om te gaan met klimaatactivisten op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Linkse partijen wijzen op het demonstratierecht, volgens rechtse partijen houden klimaatactivisten zich bezig met een blokkade op verboden terrein.
Volgens burgemeester Van Zanen is het demonstratierecht in Den Haag een groot goed, 'het is hier in goede handen'. Maar tegen het dagelijks blokkeren van deze belangrijke verkeersader heeft hij ernstige bezwaren. 'De A12 mag geen Malieveld worden', zei hij. Het Malieveld wordt gezien als hét demonstratieterrein van de Hofstad.
Het moment waarop de burgemeester met zijn hand op tafel slaat:
A12-blokkade: burgemeester slaat met hand op tafel
'Het einde is bereikt', zegt Van Zanen. Hij gaf daarbij een waarschuwing: het is bijna zover dat de burgemeester politiebureaus moet sluiten, omdat de demonstratie - die woensdag voor de negentiende dag op rij werd gehouden - te veel politiecapaciteit vraagt.
Als er in andere wijken in Den Haag of omliggende gemeenten wanordelijkheden zijn, is er nu geen back-up. 'Dat is niet acceptabel', zei Van Zanen terwijl hij met een hand op tafel sloeg. 'De demonstratie kost één wijkbureau per dag, dat kunnen we nog net bolwerken, maar het houdt gewoon op.'

Agenten naar Ajax-Feyenoord

De dagelijkse snelwegblokkade vraagt iedere dag weer om keuzes maken rond politie-inzet. 'Bij de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord woensdag waren ook mijn mensen', zegt Van Zanen. Dat het leek alsof er woensdag concessies werden gedaan, omdat politieagenten later dan de afgelopen dagen arriveerden, is volgens de burgemeester niet waar.
'Demonstreren op de A12 blijft verboden, er zal worden ingegrepen', zegt Van Zanen. Over de snelwegblokkades heeft Van Zanen overleg gehad met Hugo de Jonge, de minister van Binnenlandse Zaken. Hij gaat over het demonstratierecht. De inzet van politiepaarden en politiehonden noemt de burgemeester op dit moment niet proportioneel. 'Ik zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat dit stopt, binnen de regels die ik heb.'

Amper politie aanwezig

Klimaatactivisten blokkeerden woensdag de Utrechtsebaan (A12) voor de negentiende dag op rij. Rond 12.00 uur waren er nauwelijks politieagenten aanwezig en liepen demonstranten de snelweg op. Agenten werden namelijk ingezet bij het restant van de voetbalcompetitie tussen Ajax en Feyenoord in Amsterdam.
De groep activisten van klimaatgroep Extinction Rebellion gingen de tunnelbak in, een paar honderd meter verderop. Uiteindelijk werden woensdag 160 demonstranten aangehouden.