Koeien van Bert op stal na grote brand: 'Je kunt geen risico nemen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
MAASLAND - In een deel van Midden-Delfland geldt het dringende advies om melkkoeien op stal te houden. Door de grote brand bij afvalverwerker AVR in Rozenburg, is te veel dioxine in weilanden gemeten. Ook boer Bert van der Kooij uit Maasland houdt zijn 'dames' binnen. 'Je kunt geen risico nemen, het gaat over voedselveiligheid.'
Vorige week donderdag brak brand uit bij afvalverwerker AVR in de Botlek. Even leek het vuur onder controle, maar het duurde uiteindelijk tot zaterdagochtend voordat het vuur onder controle was.
Uit metingen blijkt dat de limieten voor dioxine op grasland worden overschreden. Daarom krijgen veehouders in het gebied het dringende advies om melkkoeien voorlopig binnen te houden. Eerst ging dat om het hele poldergebied tot aan Schipluiden, inmiddels is het gebied kleiner en ligt de grens van het besmet verklaarde gebied net voorbij de Foppenplas.
In dit gebied wordt geadviseerd koeien op stal te houden:
© GGD
De boerderij van Bert van der Kooij ligt in het gebied waar te veel dioxine is gemeten. Ook hij houdt zijn koeien op stal. 'Je kunt geen risico nemen, het gaat over voedselveiligheid, dus je doet je best om een goed product af te leveren', zegt hij.
Ook op zijn weiland kan de stof zijn neergeslagen. Dioxine kan via het milieu in het voedsel terechtkomen. Grote hoeveelheden dioxines in het voedsel kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Dioxines is een verzamelnaam voor een groep van chemische stoffen die bij verbranding kunnen ontstaan, meldt het RIVM. Daarnaast kunnen zij in bepaalde chemische stoffen voorkomen. Iedereen krijgt dioxines binnen, vooral door het eten van vlees, zuivel en eieren. Als je te veel dioxines binnenkrijgt, kan dat effect hebben op het immuunsysteem, de hersenontwikkeling en de voortplanting. Bij hele hoge doseringen kunnen ze ook kanker veroorzaken. Daarom gelden er maximale waarden die in een gebied mogen worden gemeten.
Van der Kooij baalt er van dat het zo lang moest duren voordat het advies werd gegeven. Dat gebeurde namelijk pas dinsdagavond. 'Als het donderdag begint met branden, dan heb je heel de donderdag al iets wat uit de lucht komt.'
De boer vervolgt: 'AVR weet toch wel wat er aan de hand is als het daar brandt en welke risico's daarbij ontstaan?' Doordat zijn koeien nu op stal staan, zijn ze aangewezen op ingepakt gras uit de voorraadschuur. Een verandering in het eten kost volgens de melkveehouder tijd en melkopbrengst.
Bert van der Kooij
Bert van der Kooij © WOS
Er wordt niet alleen geadviseerd om koeien op stal te houden. Ook wordt voorlopig afgeraden om eieren te eten van hobbykippen. Groente en fruit uit eigen tuin kunnen alleen worden gegeten nadat de producten goed zijn gewassen of geschild. En boeren krijgen het advies hun gras te maaien.
Op dit moment worden nieuwe metingen gedaan in het gebied. Daarna zal blijken of de adviezen worden ingetrokken of dat er juist meer aan de hand is.