Duizenden laadpalen erbij in Den Haag, maar dat is niet zonder risico

© ANP
DEN HAAG - De komende twaalf jaar moeten er ruim 13.000 laadpunten voor elektrische auto's bij gaan komen in Den Haag. De gemeente wil tot 2030 ieder jaar zo'n vierhonderd laadpalen neer gaan zetten in de stad. Daarmee wordt het jaarlijkse aantal dat wordt neergezet verdubbeld. Maar dat is niet zonder risico: 'Een groot gedeelte van de stad kan te maken krijgen met overbelasting van het elektriciteitsnet.'
Duurzaamheidswethouder Arjen Kapteijns heeft grote ambities wat betreft het plaatsen van laadpalen voor auto's. Maar de stad loopt daarbij in de toekomst wel tegen een probleem aan. De oplaadpalen kunnen ervoor zorgen dat het stroomnet sneller overbelast raakt.
'Er is een reële kans dat er in 2030 ook niet genoeg stroom kan worden getransporteerd om iedereen te voorzien', vertelt de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente Den Haag laat onderzoek doen naar die bijkomende problemen. Een risico is dat de gemeente een stuk minder palen neer kan zetten dan de bedoeling is.

Experiment met HTM

Daarom heeft de gemeente een paar proeven die zij uit wil voeren. Met de meest in het oog springende proef moet de elektriciteit van het tramnet van de HTM gaan zorgen voor elektriciteit op de laadpalen. 'Hoe gaaf zou het zijn als we die infrastructuur voor de auto's kunnen gebruiken?', vertelt wethouder Kapteijns.
'Als dat lukt, kan worden gekeken of we kunnen opschalen. Zo zou het aantal laadpalen in Den Haag verder kunnen worden opgeschaald zonder het net van Stedin te gebruiken', laat de wethouder weten in de brief.

Problemen met de wet

Volgens Kapteijns moet zo'n proef met het netwerk van HTM op korte termijn kunnen. Maar er zijn wel nog juridische obstakels te nemen. 'Momenteel wordt onderzocht in hoeverre deze samenwerking binnen de wet is toegestaan', laat de gemeente in de brief optekenen.