Ziekenhuis sluit intensive care per direct: 'Zeer onaangenaam verrast'

Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis © ANP
ZOETERMEER - Het HagaZiekenhuis Zoetermeer sluit per direct de intensive care. Het ziekenhuis maakte vrijdag bekend dat patiënten die zeer intensieve zorg nodig hebben, voortaan in Den Haag behandeld worden. De gemeente is boos over de stap, volgens het Haga kan het niet anders.
Op 1 december zou de ic sowieso al sluiten en worden afgeschaald naar een afdeling waar high of medium care wordt gegeven. Maar er is volgens Haga gekozen om de intensive care voor de 'zwaarste categorie patiënten' nu al te sluiten omdat er anders een nieuw vergunningstraject zou moeten worden opgestart. Dat is volgens het ziekenhuis 'niet realistisch' omdat over twee maanden de ic sowieso dicht zou gaan.
Gezondheidswethouder Ingeborg ter Laak (CDA) van Zoetermeer zegt 'zeer onaangenaam verrast te zijn' door het besluit. Ze voelt zich overvallen omdat de gemeente en het ziekenhuis de afgelopen maanden hebben gewerkt aan de vertrouwensrelatie, zoals zij het noemt. 'Deze onverwachte mededeling helpt daarbij niet.'

Stabiliseren in Zoetermeer, dan naar Den Haag

Patiënten die in Zoetermeer binnenkomen en naar een intensive care moeten, worden volgens het ziekenhuis in Zoetermeer gestabiliseerd en daarna met een speciale ambulance naar Den Haag gebracht. Het HagaZiekenhuis zegt dat het om ongeveer één patiënt per week gaat.
In het voormalige LangeLand (dat dit jaar werd omgedoopt tot HagaZiekenhuis Zoetermeer) blijft tot 1 december wel 24 uur per dag een intensivist en een ic-team werken dat patiënten die er erg aan toe zijn, kan behandelen. Ook blijven mensen die er minder erg aan toe zijn, maar wel medisch moeten worden bewaakt, op deze afdeling liggen, zegt de woordvoerder.

Gevolgen voor operaties

De sluiting van de ic heeft ook gevolgen voor operaties. Voordat wordt begonnen aan een operatie, schatten specialisten in hoeveel kans er is dat iemand daarna op de ic belandt. Als die kans groot is, wordt de operatie niet in Zoetermeer maar in Den Haag gedaan, meldt het ziekenhuis.
Volgens de woordvoerder zijn er dus maar weinig ic-patiënten in Zoetermeer en is er voldoende plek in het Haagse ziekenhuis.

Afspraken met naastgelegen centrum

Met het naast het HagaZiekenhuis gelegen Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) worden nog nadere afspraken gemaakt over de sluiting. In een eerste reactie zegt het centrum patiënten 'die aanvullende zorg nodig hebben na hun operatie, in de vorm van postoperatieve bewaking, als tevoren terechtkunnen in het HagaZiekenhuis Zoetermeer.' Het RHOC zegt 'met de huidige stand van zaken' alle patiënten te kunnen blijven behandelen.
Ook de ambulancedienst en het samenwerkingsverband voor acute zorg in de regio hebben een mededeling gekregen.