Ruzie over affaire gaat compleet mis: Dario perst vriendin af, besteelt en mishandelt haar

Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter © Theresa Hartgers
ZOETERMEER - De 47-jarige Dario had het vermoeden dat zijn vriendin er een affaire op nahield. Hij bleek eerder al een gps-tracker onder haar auto te hebben geplaatst, waarna hij haar in juni opeens stond op te wachten bij een parkeerplaats in Zoetermeer. Hij eiste 'de waarheid' en nam vervolgens onder dwang haar telefoon en autosleutels af.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de Politierechter.
Het slachtoffer en de verdachte, de 47-jarige Dario, zijn allebei naar de politierechterzitting gekomen. Op 23 juni dit jaar ging het compleet mis op straat, waarna de ex van Dario besloot aangifte te doen. De donkere, kale man met een zwart overhemd aan wordt verweten haar te hebben mishandeld, te hebben afgeperst en diefstal met geweld te hebben gepleegd.
'Mijn ex zei dat het al een tijdje niet goed ging tussen ons', begint hij. 'Ze wilde niet met me verder. Ik vroeg eerder al of ze iemand anders had. Ze zei toen van niet. Ze heeft zelfs keihard tegen mijn moeder van 70 jaar oud gelogen.' Hij gaat verhit verder: 'Ik heb haar uiteindelijk betrapt op een parkeerplaats. Nog steeds bleef ze volhouden dat ze alleen maar met die jongen praatte.'

Bloemen en een zuigzoen

Hij geeft daarna zelf toe in de rechtbank dat hij eerder al een gps-tracker onder haar auto had geplaatst. Zo wist hij waar ze was. 'Ik pakte die dag haar telefoon af om berichten te kunnen lezen', bekent hij daarnaast.
De relatie zou op dat moment net zijn verbroken. 'In de berichten die ik las, ging het over bloemen die ze had gekregen en een zuigzoen. Dat kan niet in die enkele dagen zijn gebeurd nadat het uit was. Het ging zelfs om berichten van 4 juni, toen waren we acht jaar samen', zegt Dario weer emotioneel.

'Kijk me in mijn ogen'

De rechter probeert hem even terug te nemen naar die bewuste dag op 23 juni. Dario en zijn vriendin waren op dat moment telefonisch in gesprek, terwijl ze bij iemand op bezoek was in Zoetermeer. Op het moment dat ze naar buiten kwam, wilde Dario verhaal halen.
De ex-vriendin bleef erbij dat ze alleen met een man aan het praten was, waarna Dario haar bril van haar hoofd trok. 'Ik zei dat ze niet moest liegen. Het enige wat ik daardoor kan hebben veroorzaakt, is een klein krasje naast haar neus, geen mishandeling. Ik zei: kijk me in mijn ogen en vertel me de waarheid.'

'Je hoeft toch geen bril af te pakken?'

Daarna zou hij een telefoon en autosleutels uit haar handen hebben gegrist en haar pincode hebben geëist, 'anders zou hij haar telefoon kapot maken'.
De rechter: 'Als je vraagt of iemand je in de ogen wil aankijken, hoef je toch nog geen bril af te pakken?' Dario: 'Oké, wat ik heb gedaan, is niet goed. Maar ik heb haar niet gewurgd of mishandeld of iets dergelijks. Ik vind het niet eerlijk als iemand liegt.'

Een grijs gebied

'En een telefoon afpakken om berichten te lezen, ziet u wel als iets normaals?', vraagt de rechter door. Dat op zich wel, aldus de Zoetermeerder. 'Dat is anders als je al acht jaar samenwoont…'
'Alles van haar is dan automatisch ook van u? Je mag toch ook niet zomaar iemands horloge afpakken?', reageert de rechter nog. Dario lijkt het toch een grijs gebied te vinden. Omdat hij veel had geïnvesteerd in de auto, zou dat haar eigendom bijvoorbeeld niet zijn geweest. Daarom kon hij het voertuig die dag best meenemen, is zijn mening.

Twee keer belazerd

De vrouw eist een schadevergoeding voor de kapotte bril en een paar gemiste werkdagen. De twee hebben in de tussentijd geen contact gehad. Dario wil nog kwijt: 'Met mijn eerste vrouw is precies hetzelfde gebeurd. Die is ook vreemdgegaan en mijn ex van nu wist dat. Ik ben in totaal 22 jaar met die twee vrouwen samen geweest en twee keer belazerd. Dat deed pijn.'
In het verleden moest hij eerder voorkomen. De zaak, die toen om huiselijk geweld draaide, werd echter wel geseponeerd. 'Blijkbaar reageert u in zulke situaties fysiek. Hoe kan dit in de toekomst worden voorkomen? Ik kan geen relatieverbod opleggen natuurlijk', zegt de rechter. Dario moet lachen: 'Nee… ik wil nu gewoon alleen blijven. Ik word er ook niet jonger op', besluit hij.

Angst inboezemen

De officier van justitie vindt hem schuldig aan mishandeling, afpersing en diefstal. 'Meneer zegt nog over een van de verdenkingen: het was geen bedreiging met geweld, ik stond daar gewoon.'
'De relatie van mevrouw is net voorbij, ze is met een gps-tracker gevolgd naar een parkeerplaats en de zoon van meneer beschreef dat hij schreeuwde en fysiek de bril afpakte. Daar gaat een dreiging vanaf en dat boezemt angst in', reageert de officier. Hij is alleen wel van mening dat er voor de diefstal van de auto geen geweld is gebruikt. Hij eist honderd uur taakstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk.

Een einde aan de leugens

De vrouw mag haar zelfgeschreven brief nog voorlezen en wil duidelijk maken dat er nooit een affaire heeft plaatsgevonden. 'Ik wil een einde aan de leugens die worden verspreid, omdat ik het erg vind hoe dingen zijn gelopen en hoe ik word neergezet als persoon. Ik luchtte mijn hart bij diegene, het was gewoon een vriend', zegt ze met tranen die over haar wangen rollen.
Dario buigt zich met zijn hoofd in zijn handen voorover. De vrouw gaat verder: 'Ik vind het jammer dat jij je kinderen en de familie hebt omgepraat en hoop dat dit in de toekomst zal veranderen. Ze moeten weten hoe het precies is gegaan en dat ik niet de boosdoener ben.'

Straf accepteren

De rechter is het met de officier van justitie eens en veroordeelt Dario voor hetzelfde aantal uren taakstraf die werden geëist. 'Wat er die dag is gebeurd, is compleet uit de hand gelopen', zegt hij nog. De Zoetermeerder zegt zijn straf te accepteren en zal ook de schadevergoeding, van 350 euro voor de bril, aan zijn ex betalen.
De naam van Dario is vanwege de privacy gefingeerd.