A12 opnieuw bezet door klimaatdemonstranten, politie grijpt meteen in

Het Belgische waterkanon werd zaterdag ingezet
Het Belgische waterkanon werd zaterdag ingezet © ANP
DEN HAAG - Drie weken na de start van de dagelijkse blokkadeacties van Extinction Rebellion is ook zaterdag de Utrechtsebaan weer bezet door klimaatactivisten. Rond het middaguur liepen ze de A12 bij Den Haag op. In tegenstelling tot de afgelopen dagen was er weer veel politie aanwezig vanaf de start van de demonstratie. Mensen zijn natgespoten met het waterkanon en er zijn bijna 600 actievoerders aangehouden. Om 14.00 uur was de weg weer leeg.
Burgemeester Jan van Zanen heeft de acties op de A12 verboden. De eerste achttien dagen werden de demonstranten tegengehouden ter hoogte van het Malieveld.
Woensdag, donderdag en vrijdag was er in eerste instantie nauwelijks politie te zien en konden de blokkeerders doorlopen de tunnelbak in. Daar demonstreerden ze tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Pas later in de middag kwam de politie in actie om mensen weg te halen.

Weer snel ingegrepen

Zaterdag grepen agenten sneller in. De demonstranten zijn gevorderd te vertrekken. 'Doet u dat niet, dan wordt er geweld gebruikt in de vorm van de waterwerper', is er omgeroepen. Een waterkanon uit België heeft de mensen die bleven zitten natgespoten. Daarna is de politie begonnen met het aanhouden van de demonstranten. Ze worden met bussen van HTM weggebracht. Twee uur na de start van de demonstratie was de weg weer vrij.
Een activist wordt aangehouden
Een activist wordt aangehouden © ANP
Extinction Rebellion kreeg zaterdag ondersteuning uit Duitsland, van de actiegroep Letzte Generation. Zij staan bekend om wegblokkades in Duitsland, waarbij activisten zichzelf soms vastlijmen aan de weg. Ook was de groep betrokken bij acties met kunstwerken en de recente bekladding van de Brandenburger Tor in Berlijn. Daarnaast werd afgelopen zondag geprobeerd de marathon van Berlijn te verstoren.
Ook op de A12 gebruikten de Duitse activisten lijm, waarmee ze hun handen aan het asfalt probeerden vast te plakken. De politie heeft lijmtubes in beslag genomen en heeft met een krabber en oplosmiddel lijmresten verwijderd van het wegdek. Bij hun aanhouding werden de Duitse activisten gefouilleerd en werden hun tassen gecontroleerd.