Harde smakken en veel gelach bij eerste editie Red Bull Stalen Ros: 'Het is lastiger dan het lijkt'

Deelnemers trotseren het parcours
Deelnemers trotseren het parcours © Richard Mulder
DEN HAAG - Het leek niet zo te mogen zijn, maar na het noodgedwongen afblazen van Red Bull Stalen Ros vorig weekend, was het zaterdag alsnog zo ver. In de stijl van het vroeger zo populaire Te Land, Ter Zee en in de Lucht trotseerden 33 teams op hun zelf versierde fiets een parcours boven de Prinsessegracht. En ook helemaal in de stijl van het tv-programma: de meesten smakten het koude water in.
Wie kent het tv-programma ‘Te Land, Ter Zee en in de Lucht’ nog? Met een zelfgemaakt rijtuig zo ver mogelijk over een parcours rijden, terwijl het publiek je aanmoedigt en toelacht als je de balans verliest en het water in verdwijnt. Red Bull kwam zaterdag naar Den Haag met een eigen variant: Stalen Ros, waarbij je met twee mensen op een zo leuk mogelijk gedecoreerde fiets over een obstakelbaan boven de Prinsessegracht rijdt.
Eigenlijk zou het evenement zaterdag 23 september al plaatsvinden, maar vanwege de hevige regenval en de daardoor slechte waterkwaliteit in de gracht kon het feestje niet doorgaan. Stiekem is de organisatie daar wel blij mee, want nu is het veel lekkerder weer.
Bekijk hier hoe de deelnemers het parcours trotseerden:
Harde smakken en veel gelach bij eerste editie Red Bull Stalen Ros
Gelukkig waren de meeste deelnemers bereid om een week later alsnog mee te doen. En de teams die zelf niet konden, vonden invallers. Sommige deelnemers wisten dus pas op het laatste moment dat ze vandaag mee gingen doen.
Het parcours bestaat uit een smalle baan met obstakels. Je start met een vrij steile helling naar beneden en onderweg kom je bruggetjes en een pumptrack tegen. Aan het einde van het parcours hangt een gouden bel. Wie die bel aantikt, heeft de finish gehaald. Mits je je teamlid niet onderweg verloren bent, want dan telt het niet.

Uitgedoste fiets

Deelnemers worden beoordeeld op hun snelheid, maar ook op de creativiteit van hun fiets. Nog voor ze het parcours opgaan, geven de vier juryleden hen een cijfer voor het uiterlijk van hun stalen ros. Waarom dat cijfer van te voren wordt gegeven, wordt snel duidelijk bij de eerste twee kandidaten die na een paar meter onder luid gejoel de gracht in verdwijnen. Van hun mooi uitgedoste fiets blijft niet veel over.
Vliegensvlug zwemt een team van reddingswerkers op de twee verliezers af. Ze worden met behulp van surfplanken terug naar de kant gesleept. Drijfnat mogen ze daar nog even terugblikken op hun deelname. 'Nee, dat ging niet zoals gepland', klinkt het lachend.

Schaafwond

Het tweede team heeft meer geluk. Het krijgt dan wel lage cijfers voor hun creativiteit, 'Ik geef een drie, nee zelfs een twee', zegt een van de juryleden streng, maar de deelnemers weten wel in een rap tempo het parcours uit te rijden en de bel te luiden. 14:93 seconden. Het record tot nu toe. Team Rocket bestaat dan ook uit twee getalenteerde BMX'ers. Jari Roggeveen en Pim Scheers hebben wel moeilijkere parcours gezien in hun sportleven.
Wat de twee BMX'ers zo makkelijk lieten lijken, blijkt voor de kandidaten na hen geen kattenpis. Het ene na het andere team valt al vrij snel van het parcours af. Een team dat hoge ogen gooit met een prachtig versierde fiets in de vorm van paard-en-wagen maakt een indrukwekkende smakker en de dame die achterop zit schaaft daarbij haar hele onderbeen open. De EHBO staat bij de finish klaar om haar te helpen. 'Ik viel op het parcours', legt ze uit. 'Maar het gaat hoor', verzekert ze hen met een dappere glimlach.
In het publiek wordt ondertussen druk gediscussieerd over wat nou de beste fiets is om de eindstreep mee te halen. 'Hoe simpeler, hoe beter eigenlijk. Hoe meer poespas, hoe meer kans dat je je stabiliteit verliest', concludeert een groep studenten. 'Maar met een simpele fiets krijg je wel weinig punten voor creativiteit', merkt een van hen op. 'Dus je moet of de allermooiste fiets maken of gewoon zo snel mogelijk het parcours uitrijden.'
Eén van de stalen rossen die het parcours betreedt, heeft zelfs al een eigen Instagrampagina met 103 volgers. Het 'Döner Macht Schöner'-team heeft hun fiets omgetoverd tot een kapsalon en de mannen zijn zelf verkleed als sambal- en knoflooksaus.

'Genadeloze smakker'

Via het account konden fans al vanaf juli volgen hoe de stalen ros vorm kreeg. De mannen ontvangen drie negens en een tien voor creativiteit en weten tegen alle verwachtingen in - want de brede kapsalonbak ziet er op het eerste gezicht moeilijk te balanceren uit - ook de eindstreep te behalen met een top 3-snelheid. 'Geweldig', klinkt het vanuit de jury. 'Ik ben geïnspireerd om vanavond een kapsalon te gaan halen.'
Terwijl het op het terrein steeds drukker wordt en de rij voor de tribune steeds langer, stort het ene na het andere team het grachtwater in. Gelukkig worden niet alleen de succesvolle teams bejubeld, ook de mooiste vallen worden door de jury gewaardeerd. 'Wat was dat een genadeloze smakker zeg. Dat moet wel veel pijn gedaan hebben.'

'Waarom doe je hier dan aan mee?'

'Dat deed behoorlijk zeer ja', zegt een van de twee jongens die als 'Buurman en Buurman' zijn verkleed. 'Je keek ook niet met veel zelfvertrouwen voor je begon', zegt presentator Jan Versteeg, die de kandidaten ondervraagt, lachend. 'Ik was een beetje bang om dood te gaan', grapt de deelnemer. 'Waarom doe je hier dan aan mee?', vraagt Versteeg zich af. 'Omdat het lachen is.'
Het publiek juicht hen bemoedigend toe. 'Hoe koud is het water eigenlijk?', vraagt iemand aan de twee kandidaten die nog steeds in hun natte kloffie rondwandelen. 'Het valt heel erg mee', zeggen ze stoer. 'Het is eigenlijk wel verfrissend.'