Dode en drie gewonden bij grote woningbrand: 'Zeer aangrijpend'

© MediaTV
GOUDA - Bij een grote brand in een huis aan de Westerkade in Gouda is iemand overleden. Drie anderen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Volgens burgemeester Pieter Verhoeve is het dodelijke slachtoffer een van de bewoners. Buurtbewoners vertellen aan Omroep West dat het zou gaan om de vader van een gezin met verder een moeder en twee kinderen. De politie kan dat nog niet bevestigen.
De brand ontstond in de nacht van zaterdag op zondag rond 5.15 uur op de begane grond. Buren vertellen dat ze wakker werden van een geluid dat klonk alsof een winkelwagentje over een brug rijdt.
Vlak erna braken de ramen van de woning en sloegen de vlammen naar buiten. Volgens de buren waren die aan de achterkant van het huis wel vijf meter hoog. Ook ramen van een van de naastgelegen woningen zijn kapotgesprongen.
Bekijk hier beelden van de brand:
Brandweer blust fatale woningbrand in Gouda
'Omdat het oude woningen zijn, hebben we snel opgeschaald naar een grote brand omdat we handjes en water nodig hadden', zegt een woordvoerder van de brandweer. Rond 9.00 uur liet ze weten dat het vuur onder controle is, maar dat er nog wel moest worden nageblust.
Later op de ochtend meldde de brandweer dat het vuur op sommige plekken weer oplaaide. Er is met een drone gekeken waar er nog 'hotspots' waren. Om 12.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Hoe de brand is ontstaan, is nog onbekend. De brandweer liet om 17.00 uur weten dat alle brandweereenheden het brandadres hebben verlaten en het pand is overgedragen aan de politie voor onderzoek.

Zwarte schermen

De brandweerwoordvoerder heeft geen verdere informatie over de toestand van de drie mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht. Rond 10.00 uur is de woning en een deel van de straat afgezet met zwarte schermen.
Buurtbewoners stonden zondagochtend aangeslagen te kijken. Volgens hen kunnen een aantal direct omwonenden voorlopig nog niet terug naar huis in verband met de schade. De brandweer bevestigt dat en heeft meerdere huizen ontruimd.
Er worden zwarte schermen geplaatst
Er worden zwarte schermen geplaatst © Omroep West
De huizen aan de Westerkade en de zijstraten zijn tijdelijk afgesloten van elektriciteit en gas. De brandweer adviseerde om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten vanwege de rookontwikkeling. Er kan nog wat geur- en rookoverlast zijn. Vanwege de stabiliteit van de gevel en het politieonderzoek is de Westerkade dicht voor verkeer. De gemeente Gouda liet zondagavond weten dat de weg maandagochtend waarschijnlijk weer wordt vrijgegeven.

'Zeer aangrijpend'

Over de identiteit van de slachtoffers is officieel nog niks bekend. De politie geeft aan dat de identificatie van de dode nog moet plaatsvinden en dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de brand. Wel laat burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda, die zondagochtend ook op de Westerkade is, weten dat het dodelijke slachtoffer een bewoner is. Hij noemt de gebeurtenis 'zeer aangrijpend'.