Klimaatactivisten bezetten Utrechtsebaan opnieuw, ook tegendemonstratie op A12

© Regio15
DEN HAAG - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 bij Den Haag blokkeerden gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. De snelweg was uiteindelijk rond 17.30 uur leeg en de politie heeft ruim 400 actievoerders aangehouden. De weg is daarna nog wel twee uur afgesloten geweest vanwege schade aan het wegdek.
Een groot deel van de honderden demonstranten is na de oproep vrijwillig in een stadsbus gestapt. Een kleiner deel van de activisten bleef zitten en liet zich alsnog aanhouden.
Via social media is onder de naam 'Kick out the Rebellions' opgeroepen tot een tegendemonstratie van mensen die 'de demonstraties zat' zijn. Rond 12.00 uur verzamelde een groep mensen zich ter hoogte van de Esso aan het begin van de Utrechtsebaan. Op het moment dat de klimaatactivisten voor de 23ste dag op rij de A12 opliepen, gingen tientallen tegendemonstranten ook die kant op.

Politie houdt groep tegen

Later verspreidde de groep zich, zag een verslaggever van Omroep West. Ze probeerden via het Haagse Bos bij de Utrechtsebaan te komen, maar zijn daar tegengehouden door politieagenten met schilden en wapenstokken. Vanaf de kant riepen de tegendemonstranten teksten als: 'Weet je wat dit allemaal kost?' naar de klimaatactivisten. Vanuit de groep werden eieren gegooid richting de agenten.
De politie is daarna begonnen met het aanhouden van de actievoerders van Extinction Rebellion. De eerste demonstranten zijn rond 12.30 uur van de weg gehaald en in bussen gezet. Een deel van de mensen stapte vrijwillig in de bus, nadat XR aangaf dat de politie de veiligheid niet kon garanderen in verband met de tegendemonstatie.
Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie de klimaatdemonstranten 'gewezen heeft op de situatie met de tegengroep'. 'Deze personen bewogen zich rond de Utrechtsebaan en het Malieveld in de richting van de demonstranten. Onze inzet was erop gericht dat de tegengroep zich niet zou mengen met de actievoerders.'

Vastgelijmd aan putdeksels

Sommige actievoerders waren lastig te verwijderen, omdat ze zichzelf aan het asfalt of aan putdeksels hadden vastgelijmd. Ook waren er een aantal op een wegportaal geklommen. Het ging dan vooral om Duitse demonstranten van de actiegroep 'Letzte Generation'.
Uiteindelijk werden er ruim 400 actievoerders aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestatie (WOM). Ook werden er zes personen aangehouden voor vernieling, omdat zij zich hadden vastgelijmd aan putdeksels.
Vanwege schade aan het wegdek kon de weg 'stad-uit' niet meteen worden vrijgegeven na de demonstratie: eerst moest het worden schoongemaakt en hersteld. Ook op de A12 richting Den Haag is één rijstrook een paar uur dicht geweest vanwege de demonstratie. Daardoor stond er een file vanaf Voorburg tot aan het Malieveld. 'Veel automobilisten toeterden 'niet echt vriendelijk' bij het zien van de klimaatactivisten', vertelde een verslaggever van Omroep West. 'Zoek een baan', riep iemand vanuit een auto.

Zaterdag bijna 600 aanhoudingen

Burgemeester Jan van Zanen heeft de acties op de A12 verboden. De eerste achttien dagen werden de demonstranten tegengehouden ter hoogte van het Malieveld en was de weg vaak snel weer vrij. Vanaf afgelopen woensdag was er in eerste instantie nauwelijks politie te zien en konden de blokkeerders doorlopen de tunnelbak in. Pas later in de middag kwam de politie in actie om mensen weg te halen.
Zaterdag was de politie weer direct massaal aanwezig. Het waterkanon is ingezet om demonstranten nat te spuiten en agenten hielden in twee uur tijd bijna 600 actievoerders aan.