Twee explosies bij woningen in zeven uur tijd: 'Jan, je moet eruit!'

De buurman veegt maandagochtend de glasscherven weg
De buurman veegt maandagochtend de glasscherven weg © Omroep West
REGIO - Twee explosies in de regio binnen een tijdsbestek van zeven uur: in de nacht van zondag op maandag in Leiden en zondagavond in Den Haag. Beide ontploffingen hebben schade aangericht.
'Ik lag op bed en hoorde de knal', vertelt een bewoner van de Lelielaan in Leiden, waar omstreeks 1.00 uur een explosie was. 'Ik ging eruit om te kijken. Toen belde de buren van de overkant: Jan, je moet eruit! Ik moest me nog aankleden voordat ik naar buiten kwam. Daar trof ik deze rotzooi aan.'
De buurman is maandagochtend met een bezem de glasscherven van de voordeur bij elkaar aan het vegen. De voordeur is beschadigd. De politie gaat uit van zwaar vuurwerk.
De geëxplodeerde voordeur is dichtgetimmerd met hout
De geëxplodeerde voordeur is dichtgetimmerd met hout © Omroep West
Volgens de man is er een week eerder nog een ruit ingegooid bij de woning. Het gat in het raam is nog steeds zichtbaar. Hij zegt dat het huis al even onbewoond is. 'Ik ken de mensen die er gewoond hebben wel, maar liever niet.' De politie doet onderzoek naar de explosie. Niemand is gewond geraakt.

Daders slaan op de vlucht

Het was niet de enige explosie in de regio. Op zondagavond, een paar uur voor de knal in Leiden, ging er aan de Ulenpasstraat in Den Haag ook een explosief af.
Dat gebeurde bij de voordeur van een woning in een portiekflat in de wijk Moerwijk. De schade aan de deur en het portiek is groot, maar ook hier raakte niemand gewond.
De schade vanaf de buitenkant gezien
De schade vanaf de buitenkant gezien © District8
Volgens omwonenden die de explosie zagen gebeuren, waren de daders twee in het zwart geklede personen. Hoe zij de portiek wisten binnen te dringen, is nog niet duidelijk.
De bewoners omschrijven hoe ze de daders vervolgens hebben zien wegrennen. Kort daarna gaat het explosief af. De politie heeft de daders nog niet kunnen aanhouden. De woordvoerder kan ook nog niks zeggen over een mogelijk verband tussen de explosies in Leiden en Den Haag.