Buitenlandse waterkanonnen op A12 spuiten 1100 of 1200 liter water per minuut

Allebei zijn ze ingezet in Den Haag: links het waterkanon uit België, rechts die uit Duitsland
Allebei zijn ze ingezet in Den Haag: links het waterkanon uit België, rechts die uit Duitsland © ANP
DEN HAAG - Bij de demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 zijn ze zo nu en dan niet te missen. De Duitse en Belgische waterkanonnen die de politie al vaak inzette om klimaatactivisten nat te spuiten voor ze worden 'opgeraapt', zoals de politie dat noemt. Een paar weetjes over deze waterwerpers, waar de rechter later deze dinsdag over beslist of die wel of niet ingezet mag blijven worden.

Waarom zet de politie Belgische en Duitse waterkanonnen in?

Nederland heeft geen eigen waterkanonnen meer, omdat ze na meerdere klapbanden uit veiligheidsoverwegingen niet meer worden ingezet. Eén agent liep gehoorschade op door de exploderende band. Met België en Duitsland zijn afspraken gemaakt dat hun waterkanonnen geleend mogen worden.
Eind volgend jaar moet Nederland de eerste van zes nieuwe waterkanonnen hebben. Die zijn van het Belgische type, maar dan technisch verder doorontwikkeld. Ze komen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag te staan, van waaruit ze door het hele land kunnen worden ingezet.

Kanon of sproeier?

De Duitse waterwerper wordt de 'Rosenbauer WAWE 10' genoemd. Nieuwprijs is ruim een miljoen euro. Het voertuig is 9,90 meter lang en 2,55 meter breed. De hoogte is 3,70 meter. Het Duitse waterkanon kan maximaal 31.000 kilo dragen. Dat is inclusief water.
Het Belgische waterkanon wordt de 'PSV 9000' genoemd; PSV staat voor Public Safety Vehicle. Het waterkanon kan inclusief water maximaal 33.000 kilo wegen. De Belgen noemen het zelf trouwens geen waterkanon, maar een watersproeier. Dat klinkt toch een stuk vriendelijker.

Wat hebben de waterkanonnen aan boord?

De WAWE 10 heeft een watertank van 10.000 liter en drie waterkanonnen. Twee aan de voorkant en één aan de achterkant. De kanonnen aan de voorkant kunnen maximaal 1200 liter water per minuut spuiten, die aan de achterkant 900 liter per minuut. De Belgische PSV 9000 kan iets minder water meenemen en heeft een tank van 9000 liter om de twee draaibare waterkanonnen aan de voorkant van water te voorzien. Die kanonnen kunnen maximaal 1100 liter water per minuut spuiten.
De ramen van de wagens zijn van kogelwerend glas en er zitten een aantal camera's en microfoons op. In beide waterkanonnen is plaats voor een chauffeur en vier bemanningsleden.
Het interieur van het Belgische waterkanon
Het interieur van het Belgische waterkanon © Ziegler

Hoe hard is de waterstraal?

De waterstraal van de waterkanonnen is instelbaar. De Duitse spuiten komen maximaal 65 meter ver met een druk van 20 bar. Het Belgische kanon spuit net zover, maar met iets minder kracht, 15 bar. Ter vergelijking: de hogedrukreinigers die je thuis gebruikt, hebben over het algemeen een druk van 80 tot 130 bar, maar uiteraard veel minder sproeicapaciteit. De hoeveelheid water die per minuut wordt gespoten, is dus wel veel hoger. Het sproeipatroon van deze kanonnen is ook aan te passen zodat ze ook gebruikt kunnen worden om brandjes te blussen.

Waarom heeft het waterkanon zo'n aparte vorm?

De wagens zijn zo ontworpen dat relschoppers geen houvast aan de gladde buitenkant van de wagen kunnen vinden en er dus niet op kunnen klimmen. Ook is het dak van de WAWE 10 schuin gemaakt om te zorgen dat eventuele molotovcocktails er niet op blijven liggen. En bij de Belgen wordt bijvoorbeeld het trapje om in de cabine te klimmen met kleppen afgesloten zodat er geen voet meer ingezet kan worden.
De waterkanonnen zijn al regelmatig ingezet op de A12:
Waterkanon ingezet bij demonstratie op A12
De klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion willen niet meer dat het waterkanon wordt ingezet als zij de A12 blokkeren. Dat proberen ze voor elkaar te krijgen via een kort geding bij de rechter. Volgens de actiegroep is de inzet van het waterkanon 'volstrekt onnodig en disproportioneel'. 'Demonstranten worden bespoten met een sterke straal. Vanuit hen is geen sprake van een bedreigende of gevaarlijke situatie', zegt hun advocaat. Het kort geding dient dinsdag om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.