A12 opnieuw afgesloten voor verkeer, ook klimaatactie in Gouda

De eerste auto's die vanwege de blokkade niet de A12 op kunnen rijden
De eerste auto's die vanwege de blokkade niet de A12 op kunnen rijden © Regio15
DEN HAAG - De Utrechtsebaan is ook deze maandagmiddag weer bezet. Rond 12.00 uur liepen klimaatdemonstranten de snelweg op. Als automobilist kon je niet Den Haag uit rijden via de A12. De weg om de stad in te komen bleef wel toegankelijk.
Sinds 9 september blokkeren activisten dagelijks de Utrechtsebaan. Het blokkeren van de snelweg is verboden. Demonstranten mogen protesteren op het Malieveld in Den Haag.
Om 13.00 uur waren alle klimaatbetogers die niet zelfstandig vertrokken door de politie van de weg verwijderd en aangehouden. Vanaf dat moment was de Utrechtsebaan ook weer open voor het verkeer. Er werden 79 activisten aangehouden
XR-Demonstranten in Gouda gingen op de grond liggen toen het maandelijks luchtalarm klont
XR-Demonstranten in Gouda gingen op de grond liggen toen het maandelijks luchtalarm klont © MediaTV
Ook in Gouda hebben maandagmiddag enkele tientallen demonstranten van Extinction Rebellion zich verzameld voor het Huis van de Stad aan de Burgemeester Jamessingel. Toen het maandelijkse luchtalarm om 12.00 uur klonk gingen ze op de grond liggen.
De demonstranten noemen de actie zelf het 'maandelijkse klimaatalarm'. Zo willen ze naast de blokkade van de A12 ook op andere plekken actievoeren. De groep zegt iedere eerste maandag van de maand opnieuw actie te voeren tot de gemeente Gouda de 'klimaatnoodtoestand' uitroept.