Waarom krijgt een 70-jarige nu al uitnodiging voor coronaprik en een 90-jarige nog niet?

De ggd is maandag gestart met een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus
De ggd is maandag gestart met een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus © ANP
REGIO - Deze maandag is de nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus begonnen. Toch hebben nog niet alle Nederlanders een brief ontvangen van het RIVM. Hoe zit dat precies?
Vanaf nu krijgen de zogeheten risicogroepen en zorgmedewerkers de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen corona. De risicogroepen omvatten iedereen ouder dan zestig jaar, mensen met problemen zoals een afweerstoornis en volwassenen die jaarlijks een griepprik halen. Daarnaast mogen ook zwangere vrouwen een prik halen. Hoe kan het dat een 70-jarige wél een oproep gekregen heeft om een afspraak te maken, maar een 90-jarige nog niet?
'Het simpele antwoord is dat we met batches werken', reageert een RIVM-woordvoerder. 'Er zijn 4,8 miljoen mensen die een uitnodiging krijgen en dat gebeurt niet tegelijk.' Het RIVM durft niet te voorspellen of corona weer een hoofdpijndossier wordt in de komende maanden. 'We weten dat er in het najaar meer luchtweginfecties komen, dat geldt ook voor corona.'

Bijna 60 procent

Tussen 19 september 2022 en 17 september 2023 zijn er ruim 4,1 miljoen mensen gevaccineerd tegen COVID-19, blijkt uit cijfers van het RIVM. Daarmee lag de vaccinatiegraad voor 60-plussers op 59,5 procent. De woordvoerder van het RIVM durft niet te zeggen hoeveel mensen worden verwacht die zich de komende periode laten vaccineren. 'Hoe groot en hoeveel het gaat zijn, weten we niet. Daarom vaccineren we nu ook al. We hebben er geen etiket op geplakt hoeveel mensen zich laten vaccineren.'
Een van de gemeentelijke gezondheidsdiensten die maandag begonnen is met het zetten van prikken is GGD Haaglanden, verantwoordelijk voor de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. 'Iedereen die een afspraak heeft gemaakt komt vandaag wel', zegt een woordvoerster van GGD Haaglanden. 'Het zijn vooral 60-plussers die ook de griepprik al jaren halen. Het is pas de eerste dag, dus volgende week hebben we beter zicht hoeveel mensen op hun afspraak verschijnen.'
GGD Hollands Midden begint op woensdag met de vaccinatieronde. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas vallen onder de GGD Hollands Midden.

Hoe zit het met de rest?

Andere personen die jonger zijn dan zestig jaar krijgen geen uitnodiging en kunnen geen afspraak maken voor een nieuwe coronavaccinatie. Volgens het RIVM is dat ook niet nodig, omdat bijna iedereen inmiddels corona heeft gehad of is gevaccineerd. Er is sprake van 'een hoge mate van bescherming' en de kans om ziek te worden is voor deze groepen erg klein.
Soms kunnen mensen die niet binnen de eerder genoemde groepen vallen, maar toch gevaccineerd willen worden, wel een afspraak maken. Het gaat dan om mensen die wegens een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts een prik willen halen.

Heeft corona zich nog ontwikkeld?

Het coronavirus verandert continu. Dat heet muteren. Dat zie je ook bij andere virussen zoals het griepvirus. Dat is ieder jaar ook weer anders. Op dit moment komt de variant met de naam EG.5 het meeste voor, beter bekend als een variatie op de omikronvariant.
Er is nog een andere variant op komst die luistert naar afkorting BA.2.86 en ook wel Pirola wordt genoemd. Deze coronamutatie gaat inmiddels rond in verschillende Europese landen, Zuid-Afrika, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland zijn een paar gevallen gevonden. Of je hier wel zieker van wordt dan van andere varianten is nog niet bekend.

Moet ik nu wel of niet testen als ik ziek ben?

Testen hoeft niet meer, sterker nog: het kan niet meer bij de GGD. Het mag wel, maar dan moet je naar een commerciële aanbieder en je moet de test zelf betalen. Antigeentesten, dus de stokjes die je zelf thuis in je neus stopt, kunnen een uitkomst bieden als je wil weten of je corona hebt. Volgens het RIVM werken die heel goed voor nieuwe varianten.

Ik heb corona, moet ik binnenblijven?

Officieel niet. Er gelden geen isolatiemaatregelen meer. Dat wil zeggen dat je al hoestend en proestend, met keel- en hoofdpijn en dampend van de koorts gewoon naar buiten mag en alles mag doen wat je zonder die klachten ook doet. Dit wordt sterk afgeraden. Het RIVM vraagt mensen die ziek zijn, rekening te houden met anderen. Zeker omdat mensen uit kwetsbare groepen alsnog flink ziek kunnen worden. Er gelden dezelfde adviezen als bij de griep:
 • Ben je ziek, blijf dan thuis
 • Overleg met je baas of thuis kunt werken
 • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Was vaak je handen
 • Zorg voor fatsoenlijke ventilatie

Ik heb een uitnodiging of afspraak, waar kan ik mij laten prikken?

 • Den Haag: voormalig HagaZiekenhuis Sportlaan
 • Zoetermeer: Eleanor Rooseveltlaan
 • Rijswijk: Marimbahal
 • ’s-Gravenzande: De Brug
 • Alphen aan den Rijn: Nieuwe Sloot
 • Gouda: Kampenringweg
 • Leiden: ECC