Arts rijdt 73-jarige vrouw dood: 'Mevrouw komt nooit meer terug, dat heb ik gedaan'

Er is een witte tent over het slachtoffer geplaatst
Er is een witte tent over het slachtoffer geplaatst © Regio15
ZOETERMEER - 'Het is onvergetelijk en onvergeeflijk', vertelt de verdachte 69-jarige revalidatiearts. Hij reed op 21 oktober vorig jaar een 73-jarige vrouw dood op een zebrapad op de Florence Nightingalelaan in Zoetermeer. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 100 uur, er is geen bewijs dat de arts onvoorzichtig reed.
De 73-jarige vrouw werd geschept toen ze omstreeks 19.15 uur het zebrapad opliep over de Florence Nightingalelaan. Ze bukte halverwege om haar hondje op te pakken. Terwijl ze zich weer oprichtte met het beestje, werd ze geraakt door de auto van de arts. De vrouw overleed ter plekke.
'Ik ben een chauffeur die andere weggebruikers de ruimte geeft in het verkeer', vertelt de 69-jarige revalidatiearts bij de Haagse rechtbank. 'Maar ik heb mevrouw niet gezien.' Hulpdiensten konden niets meer voor haar doen. In de dagen erna werden op de plek des onheils bloemen neergelegd door buurtbewoners en nabestaanden.

Veel met slachtoffers gewerkt

Hij vertelde dat hij veel heeft gewerkt met mensen die slachtoffer waren bij een verkeersongeluk. 'Ook met slachtoffers die er levenslang de gevolgen van ondervinden', zegt de arts. De vrouw die hij aanreed had volgens de arts 'geen schijn van kans' om het ongeluk te overleven.
Volgens de arts reed hij niet harder dan veertig kilometer per uur. 'Ik zat niet jachtig in de auto', gaat de verdachte verder. Getuigen van de aanrijding bevestigden dat. Ook heeft de autobestuurder niet zijn telefoon gebruikt tijdens de rit, blijkt ook uit onderzoek van de politie.

Verdachte kampt met schuldgevoelens

Toch kampt de arts dus met schuldgevoelens. Hij rijdt wekelijks langs de plek van het ongeluk, en stopt er regelmatig. 'Ik heb daar wel iemand doodgereden', vertelt de man erover. Toen er in de dagen na de aanrijding op de plek des onheil een kleine bloemenzee verrees, besefte hij dat hij veel mensen 'een ernstige slag had toegebracht.'
Volgens de officier van justitie kent de zaak 'alleen maar verliezers'. Ze gaat ervan uit dat de 69-jarige man de voetgangster over het hoofd heeft gezien doordat ze bukte om haar hondje op te pakken. Daardoor is ze aan de aandacht ontglipt.

'Moment van onoplettendheid'

Het was volgens de officier weliswaar een 'moment van onoplettendheid', maar er is geen bewijs dat de arts onvoorzichtig reed. De officier eiste daarom een werkstraf van 100 uur. Voor de arts maakte dat de wroeging niet minder. 'Mevrouw komt nooit meer terug. Dat heb ik gedaan', besloot de verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.