Luxueuze cadeaus van koningin Wilhelmina voor iedereen te bewonderen

Wilhelmina, 1897
Wilhelmina, 1897 © H.W. Wollrabe/ Haags Gemeentearchief
GOUDA - Een gouden waterkruik, een gepersonaliseerd theeservies en een kast met 116 kunstwerkjes erin. Het zijn slechts enkele van de kunstschatten die koningin Wilhelmina voor haar huwelijk cadeau kreeg. Traditioneel werden de Oranjes op feestdagen overladen met de meest prachtige geschenken vanuit het hele koninkrijk. Normaal staan deze achter gesloten deuren en worden beheerd door de Koninklijke Verzamelingen. Koning Willem-Alexander leende deze bijzondere kunstvoorwerpen speciaal aan Museum Gouda uit.
De Oranjes kregen niet alleen de meest luxueuze cadeaus. Ze schonken elkaar ook prachte geschenken. Koningmoeder Emma bezat een grote collectie waaiers. De waaier was eind 19de, begin 20ste eeuw een populair modeaccessoire onder dames.
Waaier
Waaier © Omroep West
Dochter Wilhelmina gaf haar moeder verschillende waaiers cadeau, waaronder bovenstaande. Kunstschilder Willem Steelink kreeg de opdracht een beschildering te maken. Deze werd naar Parijs gestuurd. Daar verwerkte de beroemde waaiermaker Ernest Kees het kunstwerk tot een waaier van schildpadschild.

Een aquarel met persoonlijke opdracht

Emma gaf op haar beurt haar dochter in 1911 een aquarel van Johannes Klinkenberg als kerstcadeau. Op het papier heeft de koningin-moeder een opdracht geschreven. 'Voor mijn kind met de innigste wenschen voor een rijk, gezegend en gelukkig nieuwjaar, Emma'.
Aquarel met persoonlijke opdracht
Aquarel met persoonlijke opdracht © Omroep West
Een van de topstukken van de tentoonstelling is de kast die de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in 1901 als het huwelijksgeschenk aan de jonge vorstin Wilhelmina en haar gemaal Hendrik schonk. De kast is speciaal ontworpen voor het koninklijke paar.
Pulchri Kast
Pulchri Kast © Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Wanneer je de deuren opent zie je kleine kunstwerkjes, zoals onderstaande aquarel van Jozef Israëls, een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. 'Hoe belangrijker de schilder was in zijn tijd, hoe groter zijn aquarel in de kast', legt conservator uit Jorien Soepboer uit. Ook zijn er werken van Hendrik Willem Mesdag, Sientje Mesdag-van Houten, Jan Toorop en Suze Robertson in de kast te zien.
Detail van de Pulchri Kast, aquarel Jozef Israëls
Detail van de Pulchri Kast, aquarel Jozef Israëls © Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
De Oranjes ontvingen de meest prachtige cadeaus, zoals een theeservies van de Haagse Koninklijke Porselein en Aardefabriek Rozenburg, gepersonaliseerd met de initialen van het bruidspaar.
theeservies van de Haagse Koninklijke Porselein en Aardefabriek Rozenburg
theeservies van de Haagse Koninklijke Porselein en Aardefabriek Rozenburg © Omroep West
De tentoonstelling Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School geeft een zeldzame blik in de rijke, koninklijke geschenkcultuur.
Museum Gouda, van 7 oktober 2023 tot en met 5 mei 2024