Den Haag maakt zich hard voor haringtraditie: 'We moeten er zuinig op zijn'

Drukte in de Scheveningse haven met haringhappen
Drukte in de Scheveningse haven met haringhappen © ANP
DEN HAAG - De Scheveningse haringtraditie wordt de komende jaren beter beschermd. De haringtest keert terug en scholen in de stad krijgen lespakketten aangeboden over de visserij in Scheveningen. Bovendien wordt onderzocht of het haringhappen en Vlaggetjesdag tot cultureel erfgoed kunnen worden benoemd.
'Helaas is er voor de haring de afgelopen jaren veel minder publiciteit geweest', zeggen de raadsleden Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Rutger de Ridder (VVD). 'We moeten zuinig zijn op onze tradities, waarvan er al zo veel verdwijnen of onder druk staan. Fijn dat we eindelijk erkennen dat dat zo is.'
Via een initiatiefvoorstel hebben De Mos en De Ridder het voor elkaar gekregen dat de gemeente Den Haag zich beter gaat inzetten om de vishandel en cultuur hiervan te bevorderen. 'Het is goed dat wordt erkend dat de culturele identiteit van Scheveningen onder druk staat', zeggen de raadsleden.

Terugkeer haringtest

Hart voor Den Haag en VVD willen de haringcultuur beter onder de aandacht te brengen door onder meer de terugkeer van de haringtest. Deze werd tot 2018 jaarlijks door het AD georganiseerd.
'Deze haringtest zorgde ervoor dat visboeren er alles aan deden om zoveel mogelijk aandacht aan de haring en de verwerking ervan te schenken', zeggen de initiatiefnemers.

Lespakketten en wekelijkse markt

De partijen willen ook dat de jongere generaties weer meer haring gaan happen. Dat door haring, het klaarmaken ervan en het werk in de haven onder de aandacht te brengen op scholen. Zo kan ook het werken in de visindustrie wordt belicht, omdat er nu ook in die sector een groot gebrek aan personeel is.
Daarnaast moet er volgens het voorstel een wekelijkse markt in de tweede Binnenhaven van Scheveningen komen, waar vis in het algemeen en haring in het bijzonder wordt aangeboden. Bovendien willen ze een interactieve haringtour door Scheveningen om het historische belang van de vis te laten zien.

Cultureel erfgoed

Ook moeten er zaken gerelateerd aan haring op de lijst van cultureel erfgoed komen, is de inzet. Denk daarbij aan 'haringhappen' bij de viskraam en Vlaggetjesdag. 'Vlaggetjesdag melden we aan omdat het evenement belangrijk is voor de lokale economie en de Scheveningse haringtraditie', zeggen De Mos en De Ridder.
Hart voor Den Haag heeft al een aanvraag gedaan bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland om deze twee activiteiten te laten opnemen als erfgoed. 'Het is uiterst opmerkelijk dat deze er nog niet op staan', zeggen de partijen. 'Haringhappen en Vlaggetjesdag horen absoluut thuis in het rijtje van de Vreugdevuren en de Haagse mat, die al wel op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staan.'