'De doodsangst die ze heeft moeten doorstaan is gruwelijk', moordenaar Renée jaren achter tralies

De 23-jarige Renée
De 23-jarige Renée © Privéfoto
DEN HAAG - 'De doodsangst die ze heeft moeten doorstaan is gruwelijk', zegt het gerechtshof als bekendgemaakt wordt dat de moordenaar van de Haagse Renée (23) ook in hoger beroep achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt. De straf die dinsdag wordt opgelegd is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie en de eerdere veroordeling door de rechtbank.
Het lichaam van Renée, speelster van de Haagsche Rugby Club, werd in de nacht van 22 op 23 mei 2021 gevonden aan de Doorniksestraat op Scheveningen. Ze was vanaf een feestje fietsend op weg naar huis toen T. haar van haar fiets trok.
De veertiger heeft de jonge vrouw vervolgens misbruikt, neergestoken en daarna in brand gestoken, zo concludeerde de rechtbank vorig jaar. De verdachte werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs.
Verdriet bij HRC (Haagsche Rugby Club) tijdens de stille tocht in 2021 voor de om het leven gebrachte Renée
Verdriet bij HRC (Haagsche Rugby Club) tijdens de stille tocht in 2021 voor de om het leven gebrachte Renée © ANP
Tijdens de uitspraak in hoger beroep heeft het gerechtshof dinsdag gezegd dat verdachte Ferry T. het slachtoffer heeft gestoken om haar te verzwakken en te dwingen tot het ondergaan van ontuchtige handelingen.
Renée is overleden aan de gevolgen van de steekwonden die opzettelijk zijn toegebracht, stelt het gerechtshof. T. heeft volgens het hof planmatig en doelgericht gehandeld.
Bloemen op de plek waar het lichaam werd gevonden
Bloemen op de plek waar het lichaam werd gevonden © John van der Tol
Op het gevonden mes op de plek van het misdrijf is T.'s DNA aangetroffen. Ook zijn er camerabeelden waarop Renée en T. te zien zijn. De camera's hebben ook geluid geregistreerd, waardoor nadien te horen was wat ze in de bosschages heeft moeten doorstaan. Die geluidsopnamen liegen er niet om, zegt het gerechtshof.
Nadat Renée is aangerand en neergestoken is T. naar huis gereden om benzine te halen, waarmee hij het lichaam van het slachtoffer heeft overgoten. Hij heeft het lichaam van de vrouw in brand gestoken om sporen te verhullen. Het is volgens het gerechtshof niet vastgesteld of Renée nog leefde toen T. haar in brand stak.

'Buitengewoon veel leed'

De advocaten van de veroordeelde Ferry T. hadden voor een lagere gevangenisstraf gepleit, zodat de tbs-behandeling eerder kan beginnen. Maar daarvoor zijn de feiten te ernstig, oordeelt het gerechtshof.
Het misdrijf heeft 'buitengewoon veel leed teweeggebracht' waar volgens het gerechtshof 'alleen een lange gevangenisstraf bij past om te komen tot vergelding'. De rechters stonden ook stil bij de maatschappelijke onrust en de machteloosheid die mensen voelen 'tegen dit type van onverhoeds geweld'.
Ferry T. tijdens de rechtszaak van de vermoorde Renée
Ferry T. tijdens de rechtszaak van de vermoorde Renée © Theresa Hartgers
Waar verdachte Ferry T. zich tijdens de eerste zitting bij de rechtbank niets kon herinneren van het doden van Renée, wist hij tijdens het hoger beroep wel dat het gebeurd was. Hij vertelde dat 'iemand' die fatale nacht op straat een blikje naar hem zou hebben gegooid en dat kon hij 'niet over zijn kant laten gaan'.
De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie noemde dit verhaal tijdens de zitting in hoger beroep 'volstrekt ongeloofwaardig': 'T. is, na het bekijken van porno, onder invloed van cocaïne en alcohol, op zijn scooter gestapt en op zoek gegaan naar een slachtoffer.'

Kwelling voor nabestaanden

Het gerechtshof rekent het de verdachte aan dat hij niet volledig openheid van zaken heeft gegeven. Dat werkt strafverzwarend. 'Dat blijft voor nabestaanden een kwelling. Zij weten nog steeds niet wat er zich in de laatste momenten van het leven van het slachtoffer precies heeft afgespeeld.'
De familie van Renée hekelde eerder al dat T. in hoger beroep is gegaan. 'Het extra leed dat hij ons hiermee heeft aangedaan, is onbeschrijfelijk', zei haar vader. Haar oudere broer zei dat T. 'geen greintje medeleven of respect toont voor het leven dat hij heeft ontnomen.'