Extinction Rebellion stopt met blokkades A12 na steun Tweede Kamer voor motie

De inzet van een waterkanon bij een van de eerder blokkades
De inzet van een waterkanon bij een van de eerder blokkades © ANP
DEN HAAG - De blokkades van de Utrechtsebaan zijn voorlopig verleden tijd. Dat heeft Extinction Rebellion dinsdagmiddag laten weten. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat namelijk de motie steunen om de fossiele subsidies af te bouwen. Extinction Rebellion schortte donderdag de blokkades op in afwachting van de uitkomst van de motie.
Na 27 dagen op rij de A12 te hebben geblokkeerd, stopte Extinction Rebellion daar vorige week mee. Dat kwam door een motie die werd ingediend door Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Raoul Boucke (D66).
Die roept op tot een afbouwplan voor fossiele subsidies. Dat zijn regelingen zoals belastingsvoordelen voor de fossiele industrie. De motie haalde omdat GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie, Volt, het Lid Gündogan en uiteindelijk ook het CDA voor stemden.

Plan voor Kerst naar Kamer

Overigens staat in de motie niet dat de subsidies nu ook echt moeten worden afgebouwd. Er wordt aan de regering gevraagd om 'scenario's op te stellen' voor de afbouw in twee tot zeven jaar.
Voor Kerst moet dat plan naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Dan zijn er inmiddels verkiezingen geweest en heeft de Kamer een andere samenstelling, wat ook weer gevolgen kan hebben voor de steun voor het plan.

Blokkades voorgoed voorbij?

Het stoppen van de fossiele subsidies was een eis van Extinction Rebellion om te stoppen met het dagelijks blokkeren van de snelweg. Of de blokkades voorgoed voorbij zijn, is nog even afwachten. In een verklaring benadrukt de milieuorganisatie voorlopig te stoppen met de blokkades. 'We zullen de komende maanden de uitvoering scherp in de gaten houden', laat een woordvoerster van de actiegroep weten. Aanhangers van Extinction Rebellion blijven klaarstaan om opnieuw de straat op te gaan, benadrukt ze.
Extinction Rebellion startte op 9 september met het dagelijks blokkeren van de Utrechtsebaan. Voor die tijd werd de snelweg al een aantal keer een enkele dag geblokkeerd. De gemeente verbood het blokkeren van de snelweg steeds. Toch gingen de actievoerders de weg op. De politiek in Den Haag was verdeeld over de acties.