Doodgeschoten Murat (41) werd mogelijk gevolgd met peilbaken onder auto

De verdachten
De verdachten © Politie
DEN HAAG - Er zat waarschijnlijk een peilbaken onder de auto van de 41-jarige Murat Küçük, waardoor de daders die hem eind juni doodschoten precies leken te weten waar hij was. De politie heeft dinsdag een verdachte aangehouden, maar is nog altijd bezig met het onderzoek naar de liquidatie in de Haagse Wenckebachstraat. Er is een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 10 oktober. Meer zaken zijn hier te vinden.
De schietpartij gebeurt op vrijdagavond 23 juni rond 20.40 uur. Murat rijdt op dat moment in zijn lichtblauwe Renault Twingo in de Wenckebachstraat vlakbij de kruising met de Noordpolderkade, als hij van dichtbij wordt neergeschoten vanaf een motorscooter waar twee personen op zitten. Hulpdiensten kunnen niets meer voor hem doen: de vader van een meisje van drie overlijdt ter plekke.
Murat Küçük
Murat Küçük © Politie
De politie heeft aanwijzingen dat Murat een financieel conflict had, dat mogelijk te maken had met de handel in verdovende middelen. In de zomer van 2022 was hij al eens beschoten terwijl hij in zijn auto zat. Dat gebeurde in de wijk Zevenkamp in Rotterdam, waar hij toen woonde. Murat raakte daarbij slechts lichtgewond, maar was sindsdien voortdurend op zijn hoede.

Verdachte aangehouden

Eerder maakte de politie al bekend dat er maandag een 31-jarige man uit Zoetermeer is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de bestuurder van de motorscooter te zijn. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar zijn betrokkenheid bij de zaak. Alle informatie over de personen op de beelden blijft welkom bij de politie.
De vrouw van Murat schrijft het volgende over de moord: 'Die bewuste vrijdag zal ik nooit vergeten, ons leven staat sinds die dag stil. Ik had nooit gedacht dat dat de laatste dag zou zijn dat wij Murat levend zouden zien. Wij hadden nog zoveel plannen, ze hebben ons alles afgenomen. Ik ben mijn maatje kwijt, mijn dochter is wees gemaakt.'
Nieuwe informatie en vragen over moord op Murat Küçük - Team West
Na onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk een peilbaken onder de auto van Murat zat, zonder dat hij dat wist. Zo'n baken geeft een signaal af waardoor je precies kunt bepalen waar de auto is, zodat de daders het slachtoffer mogelijk overal konden volgen en dus ook wisten waar hij die vrijdagavond 23 juni was.
Een getuige heeft aan de politie verteld dat één van de daders na de liquidatie onder de Renault Twingo heeft gevoeld. Het lijkt erop dat het baken toen is verwijderd, want het is tijdens het onderzoek niet meer gevonden.
Het gaat mogelijk om een soortgelijk apparaatje
Het gaat mogelijk om een soortgelijk apparaatje © Politie
De politie vermoedt dat de daders het baken ergens op hun vlucht hebben achtergelaten. Het laatste spoor van hen is in de wijk Ypenburg. Een zoekactie daar heeft niets opgeleverd. Wie het peilbaken na 23 juni ergens heeft gevonden, wordt dringend gevraagd contact op te nemen met de politie.
In de uitzending van Team West van dinsdag 4 juli verspreidde de politie al beelden van twee verdachten op de motorscooter. Die reden die vrijdagavond via de Laan van Hoornwijck, de Haagweg en de Rijswijkseweg naar de Wenckebachstraat. Ze zijn na het schieten via onder andere de Hoekweg, de Nieuwe Tolbrug en de Westvlietweg richting de wijk Ypenburg gevlucht.

Gips of verband om hand

Op de bewakingsbeelden is te zien dat er iets wits om de hand van de bestuurder van de motorscooter zit. De politie denkt te weten dat dat gips of verband is geweest. Dit moet eind juni in zijn omgeving zijn opgevallen. Van de bijrijder is een stuk van het gezicht te zien.
De twee rijden op een BMW C650 Sport met een witte, buitenlandse kentekenplaat die mogelijk niet de originele plaat is. Verder heeft de motorscooter een aantal details die er normaal niet op zitten. Zo is er een ruggensteun voor de passagier en voorop, boven het windscherm, een extra scherm. Ook zit er een aantal stickers in de kleuren rood en blauw op de spatborden.
De helm die de bestuurder draagt, lijkt van het merk Boxer. De bijrijder draagt een retrohelm van het merk MT, met achterop de tekst Urban Retro. De politie hoopt dat iemand informatie heeft over de verdachten, mogelijk in combinatie met de helmen en de motorscooter. Ook is de vraag wie de BMW nog ergens heeft gezien of weet waar die nu staat.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem