Politiechef over inzet op A12: 'We moesten onderzoeken stilleggen vanwege blokkades'

Een demonstrant wordt door de politie van de A12 gehaald
Een demonstrant wordt door de politie van de A12 gehaald © ANP
DEN HAAG - 'De gemiddelde inzet op een demonstratiedag van Extinction Rebellion (XR) is vergelijkbaar met de capaciteit van een compleet politiebureau.' Dat zegt Karin Krukkert, de nieuwe chef van de politie-eenheid Den Haag, over de dagelijkse blokkades van de A12 de afgelopen maand. Krukkert begon eind juli in Den Haag en kreeg het met de demonstraties direct flink voor de kiezen. 'Maar ik vond het vooral heel leuk om te doen', zegt ze.
De dagelijkse blokkades van de A12 door XR hebben sinds 9 september nogal wat gevergd van de politie in Den Haag en de rest van Nederland. Iedere dag moesten vanaf ongeveer het middaguur demonstranten worden 'opgeraapt', zoals dat heet in jargon. Dat gebeurde veelal door ME-ers.
'ME-er zijn is een bijtaak van agenten in andere functies, vooral van (hoofd)agenten en soms ook wijkagenten. Die konden op dat moment dus niet in hun wijk zijn, waardoor er daar werk blijft liggen. We hebben ook sommige opsporingsonderzoeken tijdelijk stil moeten leggen en aangiftes later of nog helemaal niet op kunnen nemen. Op dit moment hebben veel collega's overuren staan door de veelvuldige inzet en die moeten ook nog worden weggewerkt worden, dus dat gaat ook nog impact hebben.'
Karin Krukkert
Karin Krukkert © ANP
De nieuwe politiechef heeft aan de ene kant begrip voor waar de demonstranten voor staan, maar tegelijkertijd moeite met de wijze waarop de acties plaatsvonden op de snelweg.
'De vrijheid van meningsuiting is een groot goed waar veel voor mag wijken. Frustrerend is het wanneer er buiten de wet wordt getreden en er daardoor extra capaciteit nodig is. Het klimaat gaat ons allemaal aan, maar het wordt een rommeltje wanneer je politie-inzet onderdeel van je strategie maakt om zaken voor elkaar te krijgen.'
Karin Krukkert (55) begon in 1991 als inspecteur bij de gemeentepolitie Den Haag. Ze had daarna diverse leidinggevende functies op bureaus in Den Haag en was er sectorhoofd van het districtscentrum. Begin 2017 stapte ze over naar de politie Eenheid in Rotterdam waar ze Hoofd Operatiën was en daarmee ook plaatsvervangend politiechef. In de zomer van 2023 is ze benoemd tot politiechef van politie Eenheid Den Haag.
Krukkert is zelf een aantal dagen bij de acties op de Utrechtsebaan aanwezig geweest. Waar je frustratie bij agenten zou verwachten omdat ze voor de zoveelste keer de demonstranten moeten verwijderen, was dat volgens haar niet zo. 'Natuurlijk doet het iets met agenten dat ze daar elke dag moesten zijn, maar wanneer er opgetreden moest worden, waren het gewoon professionals en deden ze hun werk.'
De inzet van een waterkanon bij een van de eerder blokkades
De inzet van een waterkanon bij een van de eerder blokkades © ANP
Bij het van de weghalen en aanhouden van de vreedzame demonstranten zette de politie diverse keren een waterkanon in dat van Duitsland of België geleend was, omdat Nederland er zelf geen meer heeft.
De inzet daarvan leverde kritiek op en leidde zelfs tot een kortgeding van XR tegen de staat en de gemeente Den Haag waarin om een verbod werd gevraagd. 'Op dagen dat er veel demonstranten werden verwacht, hebben we het waterkanon ingezet. Op rustige dagen niet. Dat was een beslissing van de Haagse driehoek. Het is uiteindelijk de burgemeester Van Zanen die toestemming heeft om dit middel in te zetten. Meer wil ik er niet over zeggen omdat er nog geen uitspraak van de rechter is.' Die uitspraak is vrijdag.

Niet opnieuw in actie

De politie zal overigens voorlopig niet opnieuw in actie hoeven te komen voor demonstraties van XR op de Utrechtsebaan, want de klimaatacties zijn opgeschort nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met onderzoek naar het afbouwen van de fossiele subsidies.