Filiaal McDonald's moet na 25 jaar wijken voor verbreden van weg

Het verorberen van een Big Mac zit er hier binnenkort niet meer in
Het verorberen van een Big Mac zit er hier binnenkort niet meer in © ANP/Robin Utrecht
WATERINGEN - Het restaurant van McDonald's aan de Wippolderlaan in Wateringen gaat over een paar weken dicht. De vestiging aan de N211 moet na ruim een kwart eeuw wijken, omdat de weg daar binnenkort wordt verbreed. Het benzinestation met broodjeshoek blijft voorlopig nog staan. Hoe lang is nog de vraag, want ondertussen lopen er allerlei rechtszaken. Een miljoenenclaim voor de belastingbetaler dreigt.
'Het klopt, onze vestiging daar gaat op 27 november definitief dicht', zegt een woordvoerster. De sluiting hing al jaren boven de markt. 'We zijn nu alle medewerkers aan het informeren en ervoor aan het zorgen dat ze een nieuwe baan hebben. Daarvoor zijn nu individuele gesprekken.'
Deze deuren gaan binnenkort niet meer open
Deze deuren gaan binnenkort niet meer open © Omroep West
Waarschijnlijk zitten ze niet lang zonder werk: ze kunnen aan de slag bij het filiaal in de Harnaschpolder bij Den Hoorn, zo'n twee kilometer verderop. 'Of bij een ander restaurant in de buurt, want er is genoeg werkgelegenheid', verzekert de woordvoerster.

McDonald's nam niet zelf het besluit

Voor automobilisten die vanuit Den Haag-Zuid richting de snelweg rijden en zin hebben in de bekende vaalbruine zak vol fastfood, wordt het voortaan dus even een stukje doorrijden. Op het hoofdkantoor van 'de grote gele M' vinden ze het spijtig dat de relatief kleine vestiging langs de N211 de deuren moet sluiten.
'Ja, dat is zeker jammer. Maar het is voor ons besloten.' De provincie Zuid-Holland wil de weg verbreden en zegt dat daarvoor het tankstation en de hamburgergigant moeten wijken. Ze kunnen uiterlijk tot 1 januari 2025 blijven, zegt een woordvoerder tegen Omroep West.

Tankstation BP Wateringen wil graag blijven

Maar waarom gaat de McDonald's dan nu al dicht? 'Dat hebben we zo besproken met BP. Die zijn nog bezig met een rechtszaak, daar zijn wij niet bij betrokken.' Of McDonald's een claim in gaat dienen, kan ze nog niet zeggen. 'Wij zijn nu eerst druk met het personeel bezig, dat heeft onze prioriteit.'
De BP in Wateringen langs de N211 richting de snelweg, met links de McDonald's
De BP in Wateringen langs de N211 richting de snelweg, met links de McDonald's © Omroep West
McDonald's huurt de ruimte voor hun restaurant van BP, dat eigenaar is van het naastgelegen tankstation. Daar laat een woordvoerder weten dat ze helemaal niet willen vertrekken. 'We verwachten daarover medio volgend jaar meer duidelijkheid. We willen graag blijven op deze locatie, maar de provincie wil dat niet. Dat is onderwerp van een juridische zaak.'

'Een van de beste locaties van Nederland'

Volgens hem gaat er 'echt een mooie locatie' verloren. Hij spreekt zelfs van 'één van beste locaties van Nederland'. Bedoelt hij dan qua ligging, qua sfeer of qua omzet? 'Het totaalplaatje. Het is in alle opzichten een fantastisch station.'
De zaak speelt inmiddels al jaren. Dat is vast vervelend voor de werknemers, die al die tijd niet weten waar ze aan toe zijn. Maar hoe zij dat ervaren, daar komen we niet achter. De mensen spreken mogen we niet, zegt de woordvoerder. 'Maar we doen er alles aan om ze zo goed mogelijk te herplaatsen.'

Wat kom er voor de 'mac' in de plaats?

Wat er in de tussentijd gebeurt met de ruimte waar nu nog de McDonalds nog zit, wil hij niet zeggen. 'Wij hebben momenteel geen zicht op de verdere ontwikkelingen en gaan dus ook niet speculeren', klinkt het.
De huidige situatie vanuit de lucht gezien
De huidige situatie vanuit de lucht gezien © Provincie Zuid-Holland
Volgens de BP-woordvoerder komt er dus halverwege volgend jaar meer duidelijkheid. Het draait allemaal om de weg, die verbreed moet worden. Er staan dagelijks flinke files en dus moet het aantal rijkstroken in beide richtingen worden vermeerderd van twee naar drie.
De boel gaat daarom flink op de schop en daarvoor moet de 'verzorgingsplaats', zoals de locatie in ambtelijk jargon heet, wijken.

Provincie zegt niks over alternatieve plek

'In het project gaan we ervan uit dat de gronden van de verzorgingsplaats tot uiterlijk 1 januari 2025 beschikbaar zijn voor de gebruikers, op basis van een uitspraak van de rechtbank. Tegen dit vonnis zijn de gebruikers in hoger beroep gegaan. Er is nog geen datum bekend voor een zitting in het hoger beroep', laat de provincie ons weten.
Zo moet de nieuwe situatie eruit komen te zien, dus zonder McDonald's en BP-tankstation
Zo moet de nieuwe situatie eruit komen te zien, dus zonder McDonald's en BP-tankstation © Provinicie Zuid-Holland
Is er dan geen alternatieve locatie te vinden langs die nieuwe, verbrede weg? Op die vraag wil de provincie geen antwoord geven. De grond moet worden onteigend en mogelijk komt er een schadeclaim. Daaraan kan een flink prijskaartje hangen, meldde Omroep West al in 2018.

Draait belastingbetaler op voor miljoenenclaim?

Daarvoor waarschuwde concessiehouder André van der Goes van Zwethland B.V. jaren geleden al. 'Als de verzorgingsplaats wordt ingepast in het nieuwe plan, zal het de provincie slechts enkele miljoenen euro's kosten. Maar het schadeloos stellen, als de verzorgingsplaats helemaal niet terugkomt, kost tientallen miljoenen', stelde Van der Goes in 2018. 'Dit is kapitaalvernietiging', zei hij destijds.
Van der Goes wil op dit moment niet reageren. Hij zegt de rechtszaak af te wachten. In 2018 zegde de provincie bij monde van gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) nog toe te blijven kijken naar een mogelijke nieuwe locatie.

'Over vier jaar klaar'

Maar over de uitkomst van die zoektocht wil de provincie nu dus niks kwijt. En of de overheidsinstantie wel zoveel belastinggeld in kas heeft voor de schadevergoeding? Ook daarover houden ze aan de Zuid-Hollandlaan de lippen stijf op elkaar.
'De onderwerpen die je aankaart, maken deel uit van de gerechtelijke procedure, waarvan wij de uitspraak afwachten. Wij laten het bij onze reactie', laat een provinciewoordvoerder weten. De aannemer is nu al bezig met de voorbereidingen van de werkzaamheden. In 2027 moet de verbreding van de N211 klaar zijn. De McDonald's langs de weg werd geopend in juli 1998 en heeft daarmee net iets meer dan 25 jaar bestaan.