Snackbarhouder Chen werd 'zonder enige begrijpelijke aanleiding' doodgestoken

In wijkcentrum Bokkefort was destijds een condoleanceregister voor You Wei Chen
In wijkcentrum Bokkefort was destijds een condoleanceregister voor You Wei Chen © Facebook stadsdeel Loosduinen
DEN HAAG - 'Zijn dood vormt een onherstelbaar verdriet en verlies voor de nabestaanden. Het is voor hen niet te bevatten dat zij hun man en hun vader op deze manier moeten verliezen.' De rechtbank heeft donderdag een 15-jarig meisje veroordeeld tot één jaar cel en jeugd-tbs voor het doodsteken van snackbareigenaar You Wei Chen. Ook twee andere tieners zijn veroordeeld.
'Zonder enige, voor de rechtbank, begrijpelijke aanleiding is Chen gestoken', spreekt de rechter. De eigenaar van cafetaria Houtwijk, You Wei Chen (39), is op 27 januari van dit jaar rond 21.00 uur doodgestoken op het Dr. H.E. Van Geldererf in Den Haag, vlakbij zijn huis.
Vlak voor de steekpartij worden hij en zijn vrouw geslagen en geschopt. Dat gebeurde na een ruzie op de parkeerplaats bij een supermarkt. 'Er was al lange tijd sprake van onenigheid tussen een groepje jongeren en het echtpaar die de snackbar runde', constateert de rechtbank.
Xiao en haar man Wei Chen aan het werk in snackbar Houtwijk
Xiao en haar man Wei Chen aan het werk in snackbar Houtwijk © Privéfoto
'Dit mondde uit in een vechtpartij die is uitgelokt door de twee meisjes.' De twee zouden het echtpaar op straat zijn tegengekomen, waarna de situatie al snel uit de hand loopt. Een jongen voegt zich bij de twee tieners en deelt klappen en schoppen uit aan de man en vrouw.
De rechtbank haalt aan dat er eerder een incident is geweest tussen het echtpaar en de tieners. Daarbij zou een fles water zijn gegooid door een van de meisjes. De waterfles raakt een frituurpan net niet.

Berucht in de wijk

You Wei Chen wordt tijdens de steekpartij geraakt in zijn bovenlichaam en hals. Hij overlijdt kort daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De drie tieners worden al snel aangehouden. Twee van hen zijn broer en zus. Het gezin zou 'berucht' zijn geweest in de Haagse wijk Houtwijk.
De steekpartij leidt tot veel commotie in de buurt. Een stille tocht volgt en er wordt een crowdfundingsactie opgezet voor Xiao, de vrouw van de overleden You Wei. Het gedoneerde geld is bedoeld zodat zij de lopende rekeningen kan betalen en de snackbar op termijn weer te openen.
Honderden mensen liepen in februari mee met de stille tocht
Honderden mensen liepen in februari mee met de stille tocht © ANP
'De gebeurtenissen hebben daarnaast ook veel impact gehad op Houtwijk. Het veiligheidsgevoel is ernstig aangetast', zegt de rechter daar donderdag over.

Drie keer gestoken

Het 15-jarige meisje, Imani C., wordt gezien als de persoon die You Wei Chen om het leven heeft gebracht door hem drie keer te steken. Zij is volgens de rechtbank schuldig aan doodslag, dan wel zware mishandeling met de dood tot gevolg.
De andere twee tieners, Maryan C. (17) en broer Jayden C. (17), zijn door de rechtbank vrijgesproken van doodslag. Wel vindt de rechtbank hen allebei schuldig aan 'het plegen van openlijk geweld in vereniging.' De jongen is veroordeeld tot een halfjaar jeugddetentie en jeugd-tbs, het 17-jarige meisje tot tien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.
Naast het geweld tegen Chen en zijn vrouw, is het 17-jarige meisje ook veroordeeld voor het steken van de ex-vriend van haar moeder. Ook had ze nog een voorwaardelijke celstraf van ruim een maand boven haar hoofd hangen, die ze nu ook moet uitzitten. De 17-jarige jongen werd ook veroordeeld voor het stelen van vier telefoons. De jongen heeft daarnaast ook al een flinke waslijst aan strafbare feiten begaan en werd al eerder behandeld in verschillende trajecten. Hij had ook nog een voorwaardelijke cel van 120 dagen boven zijn hoofd, die hij ook moet uitzitten.
Het 17-jarige meisje is blij dat ze is vrijgesproken van doodslag, laat haar advocaat Sander Rens weten. 'Al heel snel is gebleken dat mijn cliënte dat feit niet had gepleegd, en dat heb ik ook altijd in het proces benadrukt', zegt Rens. Volgens hem had het OM de verdenking tegen haar al veel eerder moeten laten vallen. Hij benadrukt dat ze Maryan het een emotionele zaak vindt. 'Uiteraard vindt zij het vreselijk voor de nabestaanden wat er is gebeurd.'
Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, laat in een reactie op de uitspraken weten: 'Voor de nabestaanden voelen de opgelegde straffen op geen enkele wijze als erkenning van het hen toegebrachte leed. Hoewel de huidige wetgeving rondom jeugddetentie een vergeldend element bevat, faalt deze ernstig in de erkenning van het leed dat nabestaanden bij zulke zware misdrijven is aangedaan.'

Oplopen tot zeven jaar

Door het Openbaar Ministerie is één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen het 15-jarige meisje. Tegen de 17-jarige jongen tien maanden jeugddetentie, tachtig uur taakstraf en jeugd-tbs geëist. En het 17-jarige meisje zou veertien maanden de jeugdgevangenis in moeten gaan. Ook zij zou jeugd-tbs moeten krijgen. De duur van de jeugd-tbs kan oplopen tot zeven jaar. Daarna kan het worden omgezet in tbs voor volwassenen.