Plannen voor tramremise met duurzaam dak omgegooid: 'Trams kunnen gewoon buiten staan'

Een tram van HTM in Den Haag
Een tram van HTM in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Het moest een multifunctionele plek worden: de nieuwe tramremise op de GAVI-kavel in Den Haag Ypenburg. Beneden zouden de laagvloerse trams komen te staan en op het dak zou ruimte zijn voor natuur, sport en bedrijven. Maar tot de teleurstelling van de Haagse Stadspartij lijkt dit plan te staken. Volgens HTM is een dak namelijk niet nodig en kunnen de trams buiten staan.
Den Haag start in 2026 met de bouw van een grote tramremise in een oksel van het Prins Clausplein. Die is nodig omdat de rood-beige trams zijn vervangen door grotere, laagvloerse rijtuigen. De bestaande remises van de HTM zijn daarvoor niet geschikt.
De bedoeling was aanvankelijk dat de nieuwe remise aan de Zuiderweg in Rijswijk zou komen. De HTM had daar zelfs al een stuk grond gekocht, maar bewoners van de wijk Vrijenban verzetten zich tegen dat plan. Ze waren bang dat ze hinder zouden ondervinden van de trams. Mede daarom stemde de Rijswijkse gemeenteraad tegen de komst van de remise.

GAVI-kavel

De gemeente Den Haag vond een andere locatie; de zogeheten GAVI-kavel, een nu nog grotendeels braakliggend stuk grond tussen de A4 en A12. Daar zijn nu onder andere een stadscamping en een imker gevestigd.
De plannen voor de nieuwe remise waren nog in ontwikkeling, maar het zou volgens wethouder Robert van Asten in elk geval een heel duurzaam pand worden. In de plannen zou op het dak ruimte zijn voor bijvoorbeeld sportvelden en natuur.

Onnodig dak

Maar juist dat multifunctionele dak lijkt er toch niet te gaan komen. HTM en Metropoolregio zeggen namelijk dat de trams gewoon veilig in de buitenlucht kunnen staan. Zij willen dan ook niet betalen voor zo'n duur dak als het niet echt nodig is.
'Dat begrijp ik wel vanuit hun standpunt', zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij. 'Maar als het college eerst iets anders roept, hebben we daar natuurlijk wel vragen over. Hoe gaat het er nu dan uit zien? En zijn we niet een beetje voor de gek gehouden met de eerdere plannen? Zo voelt het wel. Het leek mij dat dat al besproken was en er afspraken zijn gemaakt voordat de plannen zijn aangekondigd.'
De Haagse Stadspartij wil overleggen met wethouder Van Asten. 'Alle voordelen die werden gegeven over de plannen, vallen nu weg dus ik ben wel benieuwd wat er gedaan gaat worden om de tramremise alsnog zo duurzaam mogelijk te maken. Anders wordt het in plaats van een bijzondere en vooruitstrevende plek waarbij de tramremise onderdeel wordt van het landschap, gewoon een stuk grond met stallingen.'
De Boer is de hoop nog niet helemaal verloren. 'Misschien valt er in tweede instantie toch iets te regelen qua kostenverdeling. Metropoolregio weet ook dat er ruimtegebrek is en wil volgens mij net zo graag als wij meervoudig de ruimte gebruiken. Maar goed, dat kost natuurlijk wel geld. Dus trek die portemonnee of zorg dat de trams op een andere plek terechtkomen waar het niet zo zonde is van de natuur als ze zomaar buiten staan.'