Hagenaar was leider van grote criminele organisatie en krijgt 17 jaar celstraf

Een deel van de verdachten voor de rechtbank eerder dit jaar, Piet S. in het midden
Een deel van de verdachten voor de rechtbank eerder dit jaar, Piet S. in het midden © Theresa Hartgers
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag veroordeelt Hagenaar Piet S. tot zeventien jaar cel voor grootschalige drugssmokkel. S. is volgens de rechtbank de leider van een criminele organisatie die zich jarenlang bezighield met de smokkel van cocaïne van Zuid-Amerika naar Nederland en de smokkel van pillen van Nederland naar de rest van de wereld. De organisatie maakte zich daarnaast schuldig aan witwassen en illegaal gokken.
'Het is schadelijk voor de maatschappij om te zien dat Piet S. en zijn naasten in luxe hebben geleefd van zijn criminele verdiensten', zei de rechtbank donderdag. S. heeft naar schatting tientallen miljoen verdiend met drugshandel en -smokkel, de productie van synthetische drugs en het aanbieden van gokken via een illegale website, Edobet, waar onder anderen oud-voetballers Dirk Kuijt en Wesley Sneijder zouden hebben gegokt.
Het ging volgens de rechtbank om duizenden kilo's cocaïne en andere drugs, en honderdduizenden pillen. Eén van de bewezen ladingen is 4600 kilo coke uit Colombia. Ook het transport van 11.000 kilo hasj uit Marokko acht de rechtbank bewezen. De synthetische drugs gingen naar landen als Noorwegen, Engeland, Ierland en Australië. Het geld werd witgewassen via een autohandel, investeringen in vastgoed en een keten van zonnestudio's.

Ook familieleden

Het Openbaar Ministerie (OM) deed vier jaar onderzoek naar S. en de mensen om hem heen. Ook zijn zoon, dochter, ex-vrouw en een neef stonden terecht. Zoon Fred S. kreeg acht jaar cel opgelegd, ook meer dan het OM had geëist. Ook 'de man van S. in de bovenwereld', zoals de rechtbank de verdachte omschreef die hielp bij het witwassen via zijn autohandel, kreeg een langere straf dan was geëist: acht jaar in plaats van zes. De laagste straf ging naar de ex van de hoofdverdachte, zij kreeg een geldboete.
De verdachten zelf hebben altijd ontkend in de drugs te zitten. Volgens S. deed hij dat al lang niet meer en was hij alleen bemiddelaar bij conflicten in het criminele milieu. De autohandel was, evenals een ruilhandeltje in dure horloges, gewoon voor de hobby. Ook dat is volgens de rechtbank niet waar.

Zaak van het jaar

De zaak tegen S. en zijn organisatie was een enorme strafzaak voor zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank. Er zijn 26 personen en acht bedrijven gedaagd en veroordeeld. Het dossier beslaat 80.000 pagina's en de vonnissen ruim 5000 pagina's. De rechtbank las donderdag een samenvatting daarvan voor, dat duurde nog altijd twee uur.
Het bewijs is voor een deel gebaseerd op ontsleutelde berichten die werden verstuurd door de verdachten via de berichtenservice Encrochat, die de politie wist te kraken in 2020. Volgens de rechtbank blijkt uit die berichten dat de verdachten precies wisten waar ze mee bezig waren, en dat Piet S., bijgenaamd 'Ouwe', de grote baas was. De verdediging van S. gaat het vonnis bestuderen en beslist daarna of er een hoger beroep komt.