Universiteit Leiden in Den Haag dicht vanwege verhoogd veiligheidsrisico

De hele ochtend staat het politiebusje voor het universiteitsgebouw
De hele ochtend staat het politiebusje voor het universiteitsgebouw © ANP
DEN HAAG - Een van de Haagse locaties van Universiteit Leiden is vrijdag dicht vanwege een 'verhoogd veiligheidsrisico'. Dat meldt de universiteit. Het gaat om locatie Wijnhaven aan de Turfmarkt.
Medewerkers en studenten is gevraagd om niet naar het universiteitsgebouw te komen. De universiteit kan naar eigen zeggen geen mededeling doen over wat de dreiging is.
Het gebouw is hermetisch afgesloten. Het licht staat niet aan en niemand mag naar binnen. Voor de deur geeft iemand van de universiteit uitleg aan de studenten.
De medewerker van de universiteit die studenten informeert
De medewerker van de universiteit die studenten informeert © ANP
De studenten die naar binnen willen, krabben achter de oren over waarom het gebouw dicht is. 'We begrepen niet zo goed waarom we niet naar binnen mochten', zegt een van de studenten.
Een andere student kreeg ook te horen dat de locatie dicht was. 'Er was vanmorgen al een mail uitgegaan, maar ik ben eigenlijk wel verrast dat het gebouw nu potdicht zit. Dat had ik niet verwacht.'

Studenten speculeren

Volgens de student wordt er flink gespeculeerd in de groepsapps. 'Er is niets verteld, dus daardoor is iedereen aan het gissen. We hebben alleen gehoord dat het gaat om een verhoogd veiligheidsrisico. Veel mensen denken dat het gaat om dreiging vanuit het conflict in Israël.'
De universiteit laat vrijdag weten dat de locatie in ieder geval zaterdag en zondag nog gesloten is. De studenten die vrijdag voor de deur stonden, kregen wel te horen dat ze maandag weer welkom zijn. Of dat ook zo is laat de universiteit later dit weekend weten.
De campus in Den Haag houdt zich onder meer bezig met internationaal recht, vrede en veiligheid. Het gebouw is normaal gesproken zeven dagen per week geopend.
De andere locaties van Universiteit Leiden in Den Haag en in Leiden zijn wel open. Daar wordt gecontroleerd op de LU-card, een toegangskaart voor de universiteit.