Waterkanon mag blijven spuiten op demonstranten Extinction Rebellion

De waterwerper in actie op de A12
De waterwerper in actie op de A12 © ANP
DEN HAAG - De inzet van het waterkanon bij eventuele toekomstige demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 wordt niet verboden. Dat is de uitkomst van het kort geding dat de klimaatactivisten hadden aangespannen tegen de staat en de gemeente Den Haag. Ze wilden dat de rechter de inzet verbood omdat het om vreedzame demonstraties gaat en het kanon een geweldsmiddel is.
Bij de blokkades van de A12 zette de politie diverse keren een waterkanon in bij het verwijderen van de demonstranten van de weg. Volgens XR was die inzet onrechtmatig en buitenproportioneel, maar daar ging de voorzieningenrechter niet in mee. Het gebruik van de waterwerper moet wel passen bij het doel: het aansporen van demonstranten de locatie te verlaten.
De inzet van het waterkanon ging niet altijd goed volgens de rechtbank. Zo werd op 23 september een te harde straal op een aantal demonstranten gericht in plaats van op het wegdek. Daardoor liepen diverse demonstranten kneuzingen op. Desondanks vindt de rechter niet dat er grond tot ingrijpen is.

Beoordelingsvrijheid van de burgemeester

Als de rechter de bevoegdheid van de burgemeester zou inperken, dan wordt ingegrepen in de beoordelingsvrijheid die de burgemeester heeft bij de inzet van dit middel, zegt de rechtbank.