Wonderplant mammoetgras vreet stikstof: 'Nederland kan van het slot af'

Het mammoetgras
Het mammoetgras © Dutch Plant Force
NOORDWIJKERHOUT - In een kas in Noordwijkerhout is een ontdekking gedaan die Nederland mogelijk van het stikstofprobleem af kan helpen. Er is een plant ontdekt, een soort mammoetgras, waarvan één hectare zes keer meer stikstof opneemt dan een hectare bos. 'Het is een wonderplant', zegt Hein Stam van Dutch Plant Force, die er patent op heeft. 'Ook van de vezels is bijna van alles van maken.'
De grassoort staat erom bekend dat het veel stikstof opneemt. 'Nederland kan van het slot af', zegt Stam, terwijl hij naast de opgroeiende stekjes mammoetgras in de kas staat.
'Dat denken we echt. Er moet natuurlijk nog veel gebeuren. We gaan mammoetgras planten en het in allerlei producten verwerken. Maar Nederland is een innovatief land en vindt overal een goede oplossing voor. Dat gaat nu ook weer gebeuren', zegt de zelfverzekerde kweker.
Hein Stam
Hein Stam © Omroep West
De grassoort is niet alleen een stikstofvreter, maar ook in veel producten te gebruiken. Het kan onder meer als duurzaam ingrediënt voor potgrond worden gebruikt, als strooimiddel in veestallen, in betonproducten, papier, karton en biobrandstof.

Veel boeren interesse in teelt

Omdat het spul zeer snel groeit - tot zes meter hoog - en weinig verzorging nodig heeft, belooft het hoge opbrengsten voor boeren. In Noordwijkerhout experimenteert Marc van Kesteren, kweker van vaste planten, met de teelt.
Stikstofvreter Mammoetgras is wonderplant
Veel boeren die met sluiting worden bedreigd, zijn geïnteresseerd om over te stappen op het kweken van mammoetgras, zegt Stam die wekelijks met boeren om de tafel zit over de nieuwe grassoort.
Stam wil niet zover gaan dat mammoetgras de boer kan redden, maar hij denkt wel dat deze plantsoort een groot aandeel kan hebben in de oplossing van het stikstofprobleem.