Amerikaanse universiteit opent afdeling in Den Haag

© ANP
DEN HAAG - De University of California in Los Angeles opent een afdeling in Den Haag. Die gaat zich bezighouden met mensenrechten en rechtspraak 'in een tijd waarin de wereld die het meeste nodig heeft', meldt de universiteit. Den Haag is de gastheer van onder meer het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en enkele internationale hoven.
Het nieuwe instituut heet Promise Europe. Het staat onder leiding van Kate Mackintosh. Zij werkte eerder voor het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal in Den Haag en voor Artsen zonder Grenzen in Amsterdam.
'Meer dan ooit moeten we nu de autoriteit van internationaal recht claimen om burgers te beschermen en onrecht te bestrijden', zegt Mackintosh in een verklaring.

Meer universiteiten in Den Haag

De UCLA wil samenwerken met het onderzoekscentrum Asser Instituut in Den Haag, dat banden heeft met de Universiteit van Amsterdam en op de R.J. Schimmelpennincklaan ligt.
Meer onderwijsinstellingen richten zich op Den Haag. Zo heeft de Universiteit Leiden er een campus in Den Haag voor internationaal recht, vrede en veiligheid. Over twee jaar moet die universiteit in een nieuw gebouw trekken, samen met de TU Delft, dat daar onderzoek wil doen naar digitalisering en veiligheid. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft ook een afdeling in Den Haag.